Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MSZP: összeomlás előtt áll az egészségügy

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP szerint a pénzkivonás, az intézmények államosítása, az osztálybezárások és az orvoselvándorlás miatt összeomlás előtt áll az egészségügy.

Erről Havas Szófia, a szocialista párt fővárosi képviselője, szakpolitikusa beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Felidézte, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint - amelyeket a Heti Válasz közölt - rekordhosszúságúak a várólisták, több évet kell várni egyes műtétekre, hónapokat ultrahang- vagy laboratóriumi vizsgálatokra. Az MSZP-s politikus ezt döntően az osztálybezárásoknak és az orvosok, egészségügyi dolgozók elvándorlásának tulajdonította.

Beszélt arról, hogy a kórházak adósságállománya minden korábbinál nagyobbra, 120 milliárd forintra nőtt, nemcsak gyógyszergyáraknak, -nagykereskedőknek tartoznak, hanem helyenként már a takarítócégeket sem tudják fizetni. Ezt súlyos veszélynek nevezte, mondván, az utóbbi években a kétszeresére nőtt a kórházi fertőzésben elhunytak száma.

Havas Szófia azt mondta, a kormány három év alatt több mint 300 milliárd forintot vont ki az egészségügyből.

Mindezek miatt szerinte az ágazat az összeomlás szélére jutott, a betegellátás színvonala mélyponton van. "Ez az államosítás eredménye: sikerült megszabadulni az önkormányzati ingatlanoktól és attól az éves szinten csaknem 100 milliárd forinttól, amit az önkormányzatok egészségügyi intézményeik működtetésébe beletettek" - jelentette ki.

A kiemelt ápolási díj bevezetésére vonatkozó kérdésre azt mondta, ez nem oldja meg az ellátási problémákat, már csak azért sem, mert nem látszik a költségvetési fedezete.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi helyzet kialakulásában közrejátszott-e a korábbi SZDSZ-es egészségügyi reform, Havas Szófia elmondta: ami ma van az egészségügyben, az "az elmúlt három év termése". Példaként hozta, hogy a tavalyi struktúraátalakítással egy sor osztályt bezártak, így a Honvédkórház nagyjából hárommillió ember sürgősségi ellátásáért felel bizonyos területeken, ami elképesztő zsúfoltsághoz vezetett, a veresegyházi rehabilitációs központ hatáskörébe hatmillió lakos tartozik, és van olyan speciális ellátás, amiért Szentgotthárdról Szegedre kell utaznia a betegnek.

Fidesz: az egészségügy erősödik

A Fidesz szerint az MSZP állításával szemben az egészségügy nem omlik össze, hanem "a szocialista kormányzás végzetes rombolása után" jelenleg "lábadozik, erősödik" - reagált a nagyobbik kormánypárt szombati közleményében Havas Szófia sajtótájékoztatójára.

A szocialista párt fővárosi képviselője, szakpolitikusa sajtótájékoztatóján arról beszélt: a pénzkivonás, az intézmények államosítása, az osztálybezárások és az orvoselvándorlás miatt összeomlás előtt áll az egészségügy.

A Fidesz közleménye szerint ezzel szemben a béremelési program, a fejlesztések és az adósságrendezés segíti az egészségügy talpra állását. Hangsúlyozzák: a kórházakból hiányzó több ezer orvos és ápoló a szocialisták kormányzása alatt hagyta el az országot, mert "kilátástalannak érezte helyzetét". Ezzel szemben jelenleg az egészségügyi dolgozók munkáját fizetésemeléssel ismerik el: a tavalyi béremeléseket követően ebben a hónapban kapta meg minden fekvő- és járóbeteg-ellátásban dolgozó a 10-40 ezer forinttal magasabb fizetését januárig visszamenően - írták.

A Fidesz hangsúlyozza azt is: 60 mentőállomás felújítása zajlik, a kormány 120 új mentőautót állított már munkába, és további 200 új mentőautó beszerzése zajlik.