Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hírességek sírjai elhanyagolt állapotban - képek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fiumei úti Sírkertben több neves közéleti személy sírhelye rendezetlen állapotban fogadja a látogatókat. Hallgatóink jelezték, hogy Kossuth Lajos mauzóleuma is elhanyagolt állapotban van. A Nemzeti Örökség Intézete közölte: a sírok felújítását meghatározza a szervezet költségvetése.

Az InfoRádió hallgatói jelezték, hogy a Fiumei úti temetőben több oda eltemetett híres művész és politikus sírhelye is rendezetlen, elhanyagolt, elszáradt koszorúk borítják, helyenként pedig eldobott rongyok rontják a benyomást. Felkerestünk több neves közéleti személy sírját, és több helyszínen is azt láttuk, amit hallgatóink jeleztek.

Karinthy Frigyes és Karinthy Ferenc sírját elszáradt falevelek és pókháló borítja, hasonló állapotban van Károlyi Mihály emlékműve is.

Szabó György arról számolt be az InfoRádiónak, hogy a többi között Kossuth Lajos mauzóleuma is elhanyagolt állapotban van. Hozzátette: az első tapasztalata megdöbbentő volt. "A 13 éves kisfiammal látogattunk ki a temetőbe, hogy a nemzet híres személyeinek sírjait megnézzük, és Kossuth Lajos mauzóleumánál azzal szembesültünk, hogy két elszáradt koszorú volt az emlékhely bejáratánál, a lépcső mentén pedig nőtt a gaz" - számolt be élményeiről.

Az InfoRádió megkereste az ügyben a Nemzeti Örökség Intézetét is. Radnainé dr. Fogarasi Katalin elnök kérdésünkre azt mondta, hogy a szervezet a sírok rendben tartásában tud részt venni, viszont az intézet költségvetéséhez mérten újítják fel a sírokat. Hangsúlyozta, hogy a Fiumei úti temetőben az első félévben hat síremléket újítottak fel, a következő ütemben ennél többet renoválnak. Az intézetvezető arról is beszélt, hogy a Kossuth-mauzóleum felújítása a hivatal költségvetésének felét el is vinné, ezért azt is figyelembe kell venni, hogy az adott síremlék megújítása milyen volumenű.

Hallgatónk, Szabó György arról is beszélt, hogy nemrég az Egyesült Államokban járt John Fitzgerald Kennedy elnök sírjánál, amely példamutatóan rendben van, ezt várná el a magyar történelmi személyiségek sírjánál is. Minden hónapban más állam küldi a friss koszorút Kennedy elnök sírjára, szemmel láthatóan nagyon odafigyelnek rá - mondta Szabó György, aki kiemelte, hogy ezután lehangoló volt kilátogatni a Fiumei úti temetőbe, ahol sok az eldőlt, olvashatatlan sírkő, ezért elkeserítő benyomást kelt a temető.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin kiemelte, hogy az intéztet minden olyan feladatot ellát, ami a hatáskörébe tartozik. A Nemzeti Örökség Intézetének a sírfelnyitással, a sírfelújítással kapcsolatban vannak jogosítványai, és vannak kötelezettségei. Prioritást élvez az életveszélyes síremlékek megmentése, sok esetben új emléket kell állítani. Az elnök elmondta, hogy civil bejelentések alapján is rendszeresen dolgoznak a sírok renoválásán.

A sírok, emlékhelyek rendben tartását magánszemélyek és hivatalok is megrendelhetik, akár a Budapesti Temetkezési Intézettől is - mondta a szervezet szolgáltatási igazgatója. Tóth Gábor kiemelte, hogy a Fiumei úti temetőben a neves közéleti személyiségek sírjaira többnyire a hozzájuk köthető évfordulókon helyeznek el koszorúkat. Hangsúlyozta, ha az összképet romboló rongyokat lehet látni, akkor ezeket mielőbb eltávolítják.

Függetlenül attól, hogy védett egy sír vagy nem, a sírhely felett rendelkezőnek van joga, hogy síremléket állítson, és a későbbiek során ezt gondozhatja - fejtette ki. Ha bármilyen megrendelés érkezik a Budapesti Temetkezési Intézethez, akkor csak a rendelkező az aki bármilyen szolgáltatást a szervezettől megrendelhet.

Tóth Gábor arról is beszélt, hogy a temetőüzemeltető fő feladata a zöld terület rendben tartása, az utak karban tartása és biztosítása, ezt a temetkezési intézet lehetőségeihez mérten intézi. Hozzátette: a miniszterelnökséggel minden évben kötnek megállapodást, amely szerint a hivatal által megrendelt síremlékek felújításában, tisztításában, földfeltöltésében közreműködik a Budapesti Temetkezési Intézet, ez éves szinten százas nagyságrendű.