Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balog Zoltán: "A kultúrpolitikában mindig van vita, és ez jó is így"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Visszautasította a kormány kultúrpolitikáját érintő bírálatokat Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter egy csütörtöki osztrák lapban megjelent interjúban.

A Der Standardnak nyilatkozva a miniszter saját kultúrpolitikai céljait úgy jelölte meg, hogy a minőségnek kell döntőnek lennie, s "lehetőleg sokan jussanak szóhoz".

Balog tévesnek nevezte azt a nézetet, hogy a kormány mindenáron változtatásra törekszik a fontos intézmények élén. A Nemzeti Színház igazgatóváltásáról kijelentette: a kuratórium javaslata alapján döntött. Mint mondta, Alföldi Róbert egy, ellenjelöltje kilenc szavazatot kapott a testülettől. Úgy vélekedett, Ausztriában is hasonlóak a kinevezési eljárások, s parlamenti vitákhoz vezető kinevezésekre is volt példa. "A kultúrpolitikában mindig van vita, és ez jó is így" - fűzte hozzá.

A független színházakról szólva azt mondta, ez a terület az elmúlt években több támogatást kapott, mint előzőleg.

A miniszter azzal kapcsolatban szólt ezekről a témákról, hogy Matthias Hartmann, a bécsi Burgtheater igazgatója korábban aggodalmának adott hangot a magyar kultúrát és színházi életet érintő intézkedésekkel kapcsolatban. A politikus úgy vélekedett, Hartmannt "politikailag átejtették".

A miniszter úgy vélte, júniusi találkozójukkor Matthias Hartmann tévesen azt a következtetést vonta le, hogy neki "gőze sincs" a színházi szakmáról. "Éppen az ellentéte a helyzet: képben vagyunk, a munkatársaim is képben vannak" - mondta Balog Zoltán. "A számaink helyesek voltak: a független színház az elmúlt években több támogatást kapott, mint előtte" - jelentette ki.

Fekete György Konrád Györgyről tett kijelentése "nem volt szerencsés" - vélekedett Balog Zoltán - , de a Magyar Művészeti Akadémia autonóm intézmény és Fekete Györgynek "szabadságában áll ezt mondani".

Az egyes, vitákat kiváltó március 15-i állami kitüntetésekkel kapcsolatban kijelentette: Szaniszló Ferenc esetében tévesen tájékoztatták. "Mond olyan dolgokat, amelyeket igazán nem tudok helyeselni" - jegyezte meg. A Kárpátia együttesről szólva vitatta az újságíró állítását, hogy az a Jobbik "pártzenekara". Petrás János kitüntetése "egy kormányzati bizottság döntése volt, amely mellett kitartok" - tette hozzá.

A közmunkaprogram hasznossága mellett érvelve a miniszter kijelentette, hogy a júniusi dunai áradás nagyobb károkat okozott volna, ha nem tisztítottak volna meg csatornákat és vízelvezető árkokat a program keretében.