Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: Magyarország ellen rezsieljárás zajlik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz rezsieljárásként értékelte, és a KDNP is gazdasági érdekekkel hozta összefüggésbe a Tavares-jelentés elfogadását csütörtökön a parlamentben. Orbán Viktor a napirend előtti felszólalásokra válaszul azt mondta: mindhárom fontos uniós intézményben támadják Magyarországot a rezsicsökkentés miatt.
KDNP: az európai baloldal letért az unió alapítói által szabott útról

A KDNP szerint az európai baloldal letért arról az útról, amelyet az Európai Unió alapítóinak értékrendje szabott meg, és "kaotikus, dekadens" világot idéző útra lépett.

Harrach Péter - a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva - azt mondta: a Tavares-jelentés elfogadása mögött gazdasági, politikai és ideológiai okok álltak. A jelentést részben azon cégek érdeksérelmére alapozták, amelyek a kormányaikon keresztül támadják Magyarországot, míg politikai célja a népakaratot megtestesítő kétharmad elleni támadás volt - jelentette ki.

A politikus szerint az MSZP a szuverén Magyarországgal szembeni baloldali támadás mellett állt ki, míg a Jobbik frakcióvezetője euroszkeptikus kritikát fogalmazott meg. Harrach Péter azt mondta: kereszténydemokrataként egyiket sem tudja elfogadni.

Idézett a Lisszaboni Szerződésből, amely szerint ösztönözni kell a nemzeti parlamentek nagyobb részvételét az Európai Parlament munkájában. Szerinte a Fidesz által beterjesztett határozati javaslat ezt szolgálja.

Fidesz: Magyarország ellen rezsieljárás zajlik

A Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarországgal szemben nem demokráciaeljárás, hanem rezsieljárás zajlik és ennek része az Európai Parlament által elfogadott Tavares-jelentés is.

Rogán Antal emlékeztetett rá, hogy először 2011 elején "támadták meg" Magyarországot, miután a parlament elfogadta a bankadó bevezetését, majd 2013 elején indult a támadás újabb hulláma, amikor a kormány és a parlament döntött a rezsicsökkentésről.

A kormánypárti politikus szégyenletesnek nevezte, hogy a baloldali magyar EP-képviselők, tudva, hogy milyen gazdasági, üzleti és lobbiérdekek húzódnak meg a háttérben, megszavazták a jelentést. Rogán Antal fel is olvasta annak az öt képviselőnek a nevét - Göncz Kinga, Gurmai Zita, Tabajdi Csaba és Herczog Edit (MSZP), valamint Bokros Lajos -, akik igennel szavaztak a szerdai EP-voksoláson.

Szerinte ezt nem lehetett volna megtenniük, hiszen "minden családban ügyelnek arra, hogy a családon belüli vitákat ne vigyék ki az utcára". Úgy vélte: egyetlen másik ország képviselői sem szavaztak volna meg saját országukkal szemben ilyen tartalmú jelentést.

Azt is mondta: példátlan, hogy a magyar baloldal rávette az EP baloldali többségét egy Magyarországot elítélő nyilatkozat elfogadására. Hangsúlyozta, ez a jelentés nem a magyar kormányról, hanem Magyarországról szól, Magyarországot akarja gyámság alá venni.

Rogán Antal megköszönte Orbán Viktornak, hogy megvédte Magyarországot és a magyar embereket.

Orbán: mindhárom fontos uniós intézményben támadnak a rezsicsökkentés miatt

Az Európai Unió mindhárom fontos intézményében, az állam- és kormányfői tanácsban, az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben is rendszeresen támadják Magyarországot a rezsicsökkentés miatt - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő közölte: a bírálatokra minden esetben - egy közelmúltbeli uniós csúcstalálkozón és a szerdai strasbourgi EP-vitában is - világossá tette, hogy a kormány folytatja a rezsicsökkentést. Ezt azokra az ellenzék észrevételekre válaszul mondta, hogy a kormánnyal szembeni kifogások oka nem a rezsicsökkentés.

A miniszterelnök viszonválaszában szólt arról is, az EP rosszat tesz az Európai Uniónak, gyengíti azt, amikor nem tartja be a rá vonatkozó szabályokat, az alapszerződéseket. Vona Gábor Jobbik-elnöknek válaszul ugyanakkor azt mondta: ez nem jó hír, az EU széthullása kataklizma lenne, ezért el kell kerülni.

Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezetőnek válaszul úgy fogalmazott, amit Magyarország támogatásként az Európai Unitól kap, nem ajándék, hanem "ami jár nekünk, csatlakozási szerződésünk fontos alapköve". Magyarország ugyanis - a kommunizmus miatt - súlyos versenyhátránnyal, jól működő vállalatok nélkül csatlakozott a közös piachoz - jelentette ki. Szerinte téves az ezzel ellentétes megközelítés.