Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Melyik pedagógus jár a legjobban a béremeléssel?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A köznevelési törvény előírásai alapján az új bértáblával a legjobban a viszonylag alacsonyabb képzettségű, főiskolai alapvégzettséggel rendelkező tanárok járnak jól - mondta Petróczi Gábor közoktatási szakértő. Õ készített egy összesítést a béremelésről, amely korábban a Magyar Nemzetben jelent meg.

Az egyetemi végzettséggel rendelkező szakvizsgázott pedagógusok átlagosan 47, a főiskolai végzettségű, nem szakvizsgázott pedagógusok átlagosan 71 százalék béremelésre számíthatnak - mondta az InfoRádió megkeresésére Petróczi Gábor.

A közoktatási szakértő hangsúlyozta, hogy a bértábla szerint a legjobban az alacsonyabb végzettségű tanárok járnak jól. Azért emelkedik kisebb mértékben a magasabb végzettségűek fizetése, mert minden pedagógus jelenleg a pedagógus 1 fizetési osztályba fog kerülni.

Jó lenne, ha a képzettebb, szakvizsgázott tanárok számára megnyílna a lehetőség, hogy a pedagógus 2 bérosztályba kerüljenek, illetve hogy minél előbb megindulna a pedagógusok minősítési rendszere - emelte ki a szakértő, aki szeretné, ha már 2014. január 1-jén gyorsított eljárással bekerüljenek ebbe a 2-es csoportba a szakvizsgázott pedagógusok.

Petróczi Gábor meggyőződése, hogy a bírálatok ellenére is az új bértábla valóban béremelkedést fog jelenteni a pedagógusok döntő többségének számára.

Hanganyag: Windisch Judit