eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarország nyomás alatt

Az elmúlt hétvégén tovább folytatódott a Magyarországot érintő illegális migrációs nyomás. Az illegális migrációval összefüggő elfogások száma 2013. május végére elérte a korábbi évek egész éves adatait.

Június 7-és 9. között a rendőrség 395 fő, többségében koszovói (227 fő) tiltott határátlépőt fogott el Magyarország külső határszakaszain, 394 fő elfogására a szerb határszakaszon került sor. További 44 fővel szemben jártak el a külső határok ellenőrzésért felelős szerveink egyéb, migrációval összefüggő jogellenes cselekmények miatt.

Az ország területén 31 olyan személyt fogtak el, akik jogszerűtlenül tartózkodnak Magyarországon vagy Magyarországon menekülteljárás alatt állnak és jogellenesen kívántak a schengeni térség más tagállamaiba továbbutazni. Az elfogásokra főként Győr-Moson-Sopron megyében, Komárom-Esztergom megyében, illetve egy esetben Budapest Keleti-pályaudvar területén került sor.

Az illegális migrációval összefüggő elfogások száma 2013. május végére elérte a korábbi évek egész éves adatait. A napi elfogások a szerb határszakaszon átlagban meghaladják a 100 főt. Az év elejétől június 6-áig a külső határokon a rendőrség 10075 külföldit állított elő tiltott határátlépés miatt, amelyből 8313 főt a szerb határszakasz határrendészei fogtak el. Az előállított külföldiek közül ezen időszakban 7597 fő jelezte a rendőrség számára, hogy menekültkérelmet kíván benyújtani, ezért a Rendőrség átszállította őket a menekültügyi eljárást lefolytató Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal befogadó állomásaira.

A tiltott határátlépést elkövetők elsősorban koszovói, afgán és pakisztáni állampolgárok, de jelentős számban érkeznek az afrikai kontinens szinte valamennyi országából is.

A rendőrség továbbra is jelentős erőkkel őrzi a szerb határszakaszt, az itteni migrációs helyzet kezelésében az érintett megyék állománya mellett a Készenléti Rendőrség, illetve további megyék megerősítő állománya is részt vesz. A rendőrség jelentős technikai fejlesztéseket hajtott végre a külső határszakaszain és a napokban is a Külső Határok Alap terhére új schengen-buszok és mobil hőkamerás járművek átadására kerül sor.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×