eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Növekedési hitelprogramot indít a jegybank - a nap hírei

Növekedési hitelprogramot indít a jegybank. Kockázatos, de ígéretes elemeket is látnak a jegybank intézkedéseiben az ellenzéki pártok. Elhúzódó árvízi védekezésre számít az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

A növekedést és a hitelezést segítő intézkedésekről döntött a Magyar Nemzeti Bank. Matolcsy György jegybankelnök a Monetáris Tanács rendkívüli ülése után bejelentette: olcsó hitellel látják el a kis- és közepes vállalkozásokat, hogy élénkítsék a beruházásokat és megszabaduljanak a devizahiteleiktől. Ehhez, a jegybank a kereskedelmi bankoknak nulla százalékos kamattal adja a forrást, a pénzintézetek pedig maximum 2 százalékért adhatják a hitelt. A programot először június elsejétől, 3 hónapos próbaidőszakra vezetik be.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint újraindulhat a forintalapú hitelezés a jegybank növekedési hitelprogramjával. Rogán Antal úgy véli, hogy csökkenhet a devizakitettség, és egy éven belül jelentősen javulhat a vállalkozások finanszírozása. Az MSZP-s Józsa István az InfoRádióban kockázatosnak nevezte, hogy a jegybankelnök 3 milliárd eurót ajánlott fel a devizatartalékokból a devizahitelek kiváltására. A Jobbik érthetetlennek tartja, hogy miért csak az egykulcsos adórendszer éves 500 milliárd forintos költségének a felére szólnak a támogatások. Az LMP szerint ígéretes elemek is vannak programban, de a párt túl rövidnek tartja a hitelbírálatra szánt három hónapot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az öt éve tartó válságban is sikerült megteremteni az egészséges gazdasági növekedést alapjait. Cséfalvay Zoltán a magyar-német üzleti fórumon egyebek között arról beszélt, hogy Magyarország a következő 7 éves uniós költségvetési ciklusban a strukturális alapokból rá jutó 23 milliárd euró 60 százalékát a kis- és közepes vállalkozások erősítésére, az innovációra és a foglalkoztatásra fordítja.

Elhúzódó árvízi védekezésre számít az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, aki az átlagosnál nehezebbnek tartja a jelenlegi helyzetet. Molnár Béla az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: jelenleg a legmagasabb, harmadfokú védekezési szintet tartanak fenn a Kraszna, a Hortobágy-Berettyó, a Körösök és a Zala magyarországi szakaszain. Belvíz szempontjából a legveszélyeztetettebb a Kapos-mente.

Az elmúlt két évben több mint 422 ezer állampolgársági kérelem érkezett, ebből több mint 203 ezret Magyarországon nyújtottak be. A nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatása szerint a legtöbb kérelmező - több mint 280 ezer - román állampolgár, 76 ezer szerb, 50 ezer ukrán, és másfélezer szlovák állampolgár. Az Országgyűlés döntése értelmében a magyar állampolgárságot 2011. január 3-tól lehet kérelmezni egyszerűsített honosítási eljárással.

A tervek szerint szerződés helyett nyilatkozatot írnak majd alá a hallgatók a következő tanévtől. Klighammer István felsőoktatási államtitkár közölte: a nyilatkozatot aláíró hallgatók állami ösztöndíjat kapnak, és emellett jár majd a szociális ösztöndíj is. A végzés után 10-12 év alatt kell ledolgozni magyar vállalatoknál a tanulmányokra fordított időt. A részletekről jövő szerdán dönt a kormány.

Ismét tárgyalóasztalhoz ül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tanárok új munkaidő számításának ügyében a minisztérium képviselőivel. Mendrey László, az érdekképviselet elnöke vállalta, hogy kezdeményezi a PDSZ sztrájkfelhívásának visszavonását, így az érettségi vizsgákat nem veszélyeztetheti a korábban meghirdetett munkabeszüntetés.

Csaknem 12 milliárd forintot fordít a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására a kormány. Soltész Miklós szociális államtitkár elmondta: a programot a rehabilitációs ellátásban és járadékban részesülő ügyfelek számára hirdették meg az Új Széchenyi Terv keretében.

Több mint ezer hektár termőföldet ad 5 évre ingyenes önkormányzati vagyonkezelésbe a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Az erről szóló szerződéseket várhatóan 15 napon belül kötik meg az érintett 91 önkormányzattal az ország 13 megyéjében. A közfoglalkoztatási program részeként meghirdetett akció célja, hogy munkalehetőséget biztosítsanak a hátrányos helyzetű álláskeresőknek.

Több magyarországi rendezvényen is bemutatja a Paksi Atomerőmű bővítéséhez szánt legmodernebb technológiáját a Roszatom. Az orosz atomenergetikai konszern célja, hogy a magyar beszállítók is megismerhessék a kapcsolódási lehetőségeket.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×