Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Támogatást kaphatnak az ingázók - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Néhány napig lehet még véleményezni azt a kormányrendelet-tervezetet, amely a hazai munkavállalók mobilitásán próbál javítani - írja a Népszabadság.

A szaktárca államtitkára szerint néhány ezren élhetnek majd a tervezetben szereplő lakhatási támogatással.

A tervezet szerint az a dolgozó, aki otthonától legalább száz kilométerre talál magának állást, s amiatt odaköltözik, másfél évig állami támogatást kapna a lakásbérleti, illetve a közüzemi díjakhoz.

Magyarországon nincs arról statisztika, hogy a munkavállalók hány százaléka nem a lakóhelyén vagy annak közvetlen környezetében dolgozik, ám az Eurostat adatai szerint a mobilitási ráta a foglalkoztatottak arányában alig több mint 4 százalék, míg az Európai Unió átlaga közel 7 százalék.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy hiába gyorsult fel az uniós támogatások kifizetési rendszere, a megítélt támogatások és a pénzek átutalása között még mindig óriási, 3.700 milliárd forint a különbség; a heti 40-50 milliárd forintos kifizetési ütemet nem sikerült elérni, pedig csak így lehetne lehívni a Magyarországnak 2013-ig járó támogatások 90-95 százalékát.

Az Index írása szerint eldurvult a Hármashatár-hegy tetejének használatáról szóló vita a Pilisi Parkerdő Zrt. által megbízott Atrox Kft. és a repülős civil szervezetek között. A kft. kipakolta és elszállította a klubok sárkányrepülőit, közöttük 17 muzeális darabot, a repülősök feljelentése alapján nyomozás indult. A hegytetőt most sorompó, friss kerítés védi, ami elriasztja a turistákat.

Két jól elkülöníthető részre szakadtak a nyersanyagpiacok az utóbbi hónapokban, amennyiben az egyes piacokon nyitott spekulatív pozícionáltság alapján vesszük őket nagyító alá - olvasható a Portfolio.hu-n. Az amerikai szárazság miatt az utóbbi időszakban folyamatosan reflektorfényben álló agrárpiaci termékek piacán hatalmas, további áremelkedésre játszó pozíciók alakultak ki, miközben a fémektől látványosan elfordultak a befektetők.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy több százezer forintnyi ellátástól, támogatástól és a későbbi kártérítési igény lehetőségétől fosztják meg magukat azok a dolgozók, akik belemennek abba, hogy munkabaleset vagy foglalkozási megbetegedés esetén táppénz helyett szabadságra menjenek. Szakszervezeti vezetők szerint ez a szokás egyre inkább terjed, aminek köszönhetően a különböző statisztikákat is fenntartásokkal kell kezelni. A kormány az ellenőrzések szigorítása helyett látszatintézkedésekkel fedi el a problémát.

A Napi Gazdaság cikke szerint a szlovák és a magyar árampiac összekapcsolásával Magyarországon is megjelenik majd a negatív ár - bizonyos termelők fizetnek azért, hogy bizonyos időszakban az általuk termelt áramot megvegyék. Ez például azért jó, mert így nem kell leállítaniuk a termelést.