Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Beer Miklós: Nem tud minden iskolát átvenni az egyház

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A váci egyházmegye püspöke szerint téves az a nézet, hogy az egyházi oktatási intézmények nagyobb költségvetésből gazdálkodhatnak, az egyház ugyanis ugyanúgy az államtól kap kiegészítő normatív támogatást, mint az önkormányzati iskolák. Beer Miklós erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Részt kell vennünk az új nemzedék nevelésében, és szeretnénk világosan látni a kormányzat irányvonalát. Azt már sejtjük, hogy a hangsúly a nevelésen van - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a váci egyházmegye püspöke.

Beer Miklós úgy fogalmazott: "egyházunknak sok évszázados pedagógiai hagyománya van, amit fel tudunk ajánlani a kormány pedagógiai programjához".

Hozzátette: minden iskolát nem tud felvállalni a katolikus egyház, ez a többi egyházra is vonatkozik. Nincsen ugyanis megfelelő számú pedagóguskar, márpedig nem szabad iskolát vállalni, ha a humán erőforrást nem biztosított.

Arra a felvetésre, hogy több iskola maga kérte, az egyházzal együttműködhessen, azt mondta: sok önkormányzatnál indokolatlan félelem van azzal kapcsolatban, hogy állami fenntartásba veszik az önkormányzati iskolákat, mert félnek a bezárástól, az elbocsátásokról.

De miért szüntetne meg az állam iskolákat, amelyek a társadalmi felemelkedés zálogai? - tette fel a kérdést Beer Miklós, aki szerint világossá kell tenni, hogy az egyházak nem saját vagyonukból üzemeltetik az iskolákat: a vatikáni megállapodás alapján ugyanis a mindenkori kormány biztosítja az egyházi iskolák kiegészítő normatíváját, és ez is a költségvetésből származó forrás.

Nem a saját gazdálkodásunkra építjük az oktatási intézmények fenntartását - fűzte hozzá.

Pünkösdről szólva a váci megyéspüspök kiemelte: ez nem egy emlékünnep, hanem egy jelen lévő valóság. A pünkösd az állandó belső megtisztulás és megújulás, az újrakezdés lendülete - fogalmazott.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor