eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Udvardy György átvette a Pécsi Egyházmegye kormányzását

Átvette a Pécsi Egyházmegye lelkipásztori kormányzását Udvardy György, a püspököt Juliusz Janusz pápai nuncius iktatta be hivatalába húsvéthétfőn a baranyai megyeszékhelyen.

"Örömmel és készséggel fogadtam XVI. Benedek pápa megtisztelő bizalmát, s kinevező bulláját, melyben az igen nagy múltú, gazdag hitélettel és kulturális hagyománnyal rendelkező Pécsi Egyházmegye élére nevezett ki főpásztornak" - mondta Udvardy György a beiktatása alkalmából a papság, a közéleti szereplők és a hívek által zsúfolásig megtelt pécsi bazilikában tartott szentmisén.

Hozzátette: kész vállalni minden feladatot, betartani és betartatni minden, az egyházmegye törvények szerinti vezetésével és kormányzásával járó egyházi és világi előírást.

Udvardy György hangsúlyozta, paptestvéreivel együttműködve kívánja végezni szolgálatát, munkájához kérte a szerzetesrendek, az egyházmegyei hivatal, a szociális, oktatási intézmények vezetőinek, dolgozóinak, valamint a hitoktatók szakmai támogatását is.

"Feladatom részének tekintem a testvéregyházakkal való közös cselekvés lehetőségének keresését. Kérem és felkínálom mind a személyes, mind az egyházmegyei együttműködési szándékot a tudomány, a kultúra, a közélet, az önkormányzatok, a tájékoztatás képviselői részére a közjó előmozdítása érdekében" - fűzte hozzá.

Juliusz Janusz a kinevező bulla felolvasását követően azt mondta: mint ahogy egykor Szent György legyőzte a rossz jelképét, a sárkányt, úgy Udvardy Györgynek is le kell győznie a rosszat, amely a keresztény közösséget és pásztorait fenyegeti. A pápai nuncius jelezte, hogy Ljubljanába távozik, de ott nagy örömmel fogja fogadni a Pécsi Egyházmegye "feltámadásáról" szóló híreket.

Juliusz Janusz megköszönte az egyházmegyét több mint két évtizeden át vezető Mayer Mihály munkáját, valamint köszönetet mondott a püspökséget az elmúlt hónapokban apostoli kormányzóként irányító Veres András szombathelyi püspöknek. Utóbbinak azért, mert bátran és szakértő módon "elmozdított már néhány követ, amelyek akadályozták a feltámadt Krisztust, hogy láthatóan jelen legyen isten népe között".

Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek Udvardy Györgyöt méltatva azt mondta: az esztergomi, majd az Esztergom-budapesti Főegyházmegye papjaként, később segédpüspökeként hosszú éveken át szolgálta az egyház küldetésének teljesítését.

"Különösen nagy gonddal intézte az általános helynöki teendőket. Õszinte szeretettel fordult a papok felé, látogatta a betegeket, temette tisztelettel és tisztességgel az elhunyt paptestvéreket is. Munkája igazi hozzájárulása volt ahhoz, hogy egyházunk jó közösségként működjön és isten akaratát keresse" - mutatott rá.

XVI. Benedek pápa április 9-én nevezte ki az 51 éves Udvardy Györgyöt a Pécsi Egyházmegye vezetőjévé. Erre azért volt szükség, mert Mayer Mihály az idén januárban lemondott az egyházmegye kormányzásáról.

Udvardy Györgyöt 1985-ben szentelték pappá. Marazanae-i címzetes püspöki és Esztergom-budapesti segédpüspöki kinevezését 2004-ben kapta meg, s még abban az évben püspökké szentelték. 2000-től az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2003-tól az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki általános helynöke és vagyonkezelője volt, 2004-től az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke.

A Pécsi Egyházmegye az új püspök beiktatását és Mayer Mihály lemondását megelőzően tavaly októberben került a figyelem középpontjába. Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt, valamint Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót. Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Veres András apostoli kormányzó a hívekhez intézett februári körlevelében azt írta: "a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét". Mayer Mihály ugyanakkor egy március elején adott televíziós interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell. Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, az ügyben egy személy ellen irányuló médiaháború, "médialincselés" folyik.

Udvardy György a pápai kinevezését követően, az MR1 - Kossuth Rádió Krónika című műsorának azt mondta: mivel a Pécsi Egyházmegyéhez köthető vizsgálatok részben már megkezdődtek, ő maga akkor tesz lépéseket a múlt kivizsgálására, ha erre őt az egyházjog kötelezi.

"Püspökként küld az egyházam oda, a püspöki szolgálatot szeretném jól végezni. A lelkipásztori szolgálatot, a lelkek gondozását, a lelkek üdvének szolgálatát és természetesen mindazt, ami ezzel együtt jár" - fogalmazott. Hozzátette: nem hiszi, hogy az lenne a feladata, hogy "egy régóta zajló, tényeket nem mindig tiszteletben tartó kampánynak" akarjon megfelelni. Õ az egyházának szeretne megfelelni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×