eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szalai Annamáriát nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a médiahatóság élére - hírösszefoglaló

Aláírta a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt az államfő; az MSZP és az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul. A GDP 0,6 százalékos bővülésére számít az idén a Nemzetgazdasági Minisztérium. Fellebbezett az Alstom-metrókocsik ügyében a francia gyártó.

Aláírta a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt Schmitt Pál köztársasági elnök. A törvény értelmében jelenlegi formájában megszűnik a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Országos Rádió és Televízió Testület, összevonásukkal létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az államigazgatási szervezet elnökének Szalai Annamáriát nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök. A mandátum 9 évre szól. Közben valamennyi ellenzéki párt jelezte, hogy a törvénycsomag miatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

A korábban várt 0,2 százalékos visszaesés helyett az idén a bruttó hazai termék, a GDP 0,6 százalékos bővülésére számít a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca előrejelzése szerint ebben az évben az átlagos infláció 4,7 százalék lesz a márciusban jelzett 4,3 százalék helyett. A minisztérium azzal számol, hogy a lakossági fogyasztás a tavalyi 6,7 százalékos visszaesés után az idén további 2,5 százalékkal csökken, a beruházások viszont 2010-ben már bővülnek, bár a növekedés csupán 0,8 százalékos lesz, kisebb a márciusban várt 1,3 százalékos többletnél. Az egy keresőre jutó reálbér az idén 2,2 százalékkal emelkedhet, ami ugyan alacsonyabb a márciusban várt 3 százaléknál, de fordulatot jelent a tavalyi 2,4 százalékos csökkenés után.

225 pályázat vár miniszteri döntésre, 1.500-at viszont hiánypótlásra kellett visszaadni az árvízi vis maior keret igénybevételére beadott pályázatok közül - mondta a kormányszóvivő. Nagy Anna hangsúlyozta: miután közpénzről van szó, rendkívül gondosan kell eljárni, és az odaítélés egyik feltétele, hogy a pénz felhasználása pontosan nyomon követhető legyen. A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy a 3 milliárd 900 millió forintos vis maior keret mellett a kabinet 3 milliárd 170 millió forintot biztosít 348 lakóingatlan újjáépítésére. -Az MSZP korábban azt írta: a Fidesz-KDNP kormány indokolatlanul tartja vissza a korábban általa már megígért összegeket, és ezzel veszélybe kerül a helyreállítási munkák tél előtti befejezése.

Fellebbezett a Nemzeti Közlekedési Hatóság típusengedélyt elutasító határozata ellen az Alstom. Az ügyben 22 napon belül döntenek másodfokon. A budapesti 2-es metróvonalra gyártott új metrószerelvények típusengedélyének kiadását elsősorban a járművek fékrendszerének hiányosságai miatt tagadta meg a múlt hónap végén elsőfokon a hatóság. Korábban Demszky Gábor főpolgármester úgy nyilatkozott: még hat hónapig kötelező együttműködnie a BKV-nak és az Alstomnak a hatósági engedély megszerzésében. A fővárosi Fidesz ugyanakkor úgy véli, hogy a megállapodást fel kellene bontani.

Pénteken 11 órakor helyezik örök nyugalomra az Alsóörsön, szolgálat közben meggyilkolt rendőrt Balatonalmádiban - mondta Keszey János, a város polgármestere. Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy a temetést a sajtó teljes kizárásával tartják majd. A lövöldözés másik áldozatát holnap temetik el. A 29 éves Gamauf Jánost múlt szerdára virradóra gyilkolták meg több lövéssel, miközben Alsóörsön, a 71-es balatoni főúton egy autót ellenőrzött. Halálos lövés ért egy 21 éves alibánfai főiskolást is, aki az autóban ült, egy másik utas súlyosan megsebesült. A Központi Nyomozó Főügyészség egy svájci-magyar állampolgárságú férfit gyanúsít a bűncselekmény elkövetésével. Õ - az eddigi adatok szerint - öngyilkosságot követett el.

Gondatlan halálokozás miatt pert indított a Delaware folyón múlt hónapban szerencsétlenül járt magyar fiatalok családját képviselő ügyvédi iroda. A beadványban kártérítést kértek, valamint azt, hogy a philadelphiai bíróság állapítsa meg, hogy a két haláleset megelőzhető lett volna. A Ride the Ducks Philly társaság hajója július 7-én süllyedt el, rögtön azután, hogy egy uszály felborította. A balesetben két magyar fiatal halt meg: egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×