eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Regőczi: "Lendvai Ildikó valamelyik ismerősét kellett elhelyezni a BKV-nál" - lapszemle

A Magyar Nemzet és a Népszabadság is interjút közöl Regőczi Miklóssal, a BKV Zrt. volt vezérigazgató-helyettesével, aki többek között azt állítja, hogy az elmúlt húsz évben a cég a várost irányító koalíció kifizetőhelyeként működött.

A BKV-ügyben hűtlen kezeléssel gyanúsított volt vezérigazgató-helyettes a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a cégnél közpénzből fizettek PR-beszélgetéseket különböző médiumoknál, de voltak más jellegű politikai kérések is. "Egyszer Antal Attila keresett meg, hogy Lendvai Ildikónak valamilyen ismerősét kell elhelyezni, tegyek valamit, mert Lendvai már vagy ötször hívta" - mondta például. Regőczi Miklós úgy emlékszik, hogy az érintett személy 300 ezer forintot kapott havonta, de ezért a BKV-nál nem végzett semmilyen feladatot. A volt vezérigazgató-helyettes kitért arra is, hogy Nyakó István és felesége buszokat kért kölcsön pár alkalommal ifjúsági táboroztatásokhoz, mint mondta: 8-10 busz kellett nekik, de azokért nem fizetett senki. A Népszabadságnak adott interjújában a volt beszerzési igazgató azt állítja, hogy az elmúlt húsz évben a BKV a várost irányító koalíció kifizetőhelyeként működött. Demszky Gábornak, a Hagyó-kabinetiroda tagjainak és a két politikus lobbistáinak is voltak kérései a BKV beszerzéseit illetően. Volt, amikor a pótmunka címén duplázták a megbízás összegét vagy színlelt lakossági tiltakozás miatt költöttek százmilliókat.

Az Index az amerikai igazságügy-minisztérium keddi keresetére hivatkozva azt írja: Magyarország is érintett a Daimler megvesztegetési botrányában. A cég külföldi kormánytisztviselőket fizetett le azért, hogy az autógyár termékeit vásárolják meg. A Daimlernél állítólag bevett gyakorlat volt, hogy a kenőpénzeket offshore bankszámlákról utalták át, hamis árakat jelöltek meg a szerződésekben, és külső közvetítőket vettek igénybe. A vállalaton belül a kenőpénzeket gyakran jutalékoknak, különleges engedményeknek vagy "szükséges kifizetéseknek" tüntették fel.

A magyar tenger felértékelődését és az egész évben nyitva tartó szálloda koncepció sikerét mutatja, hogy a négycsillagos balatoni szállodák ismét telt házra számítanak húsvétkor - olvasható a Napi Gazdaságban. Bár a gazdasági válság előtt tervezett fejlesztések 40 százaléka ma is parkolópályán van, a tópart több nagyvárosának polgármestere és a Balatoni Fejlesztési Tanács szakemberei is úgy vélik: a magyar tengeren megfordulhat a széljárás. Az óvatos optimizmus elsősorban annak köszönhető, hogy a tavalyi 3-4 százalékos visszaesés után az idén már nem csökken a tóhoz látogatók száma.

A Világgazdaság szerint nem várnak számottevő költségvetési bevételeket a szakemberek az év elején életbe léptetett, az offshore cégeket érintő szigorításoktól. Sőt, mivel a jogszabály-módosítások között szerepel egy 10 százalékos, kedvezményes adókulcs is a pénzüket hazahozók számára, akár az is lehet, hogy az előző évhez képest kisebb összeg folyik be az államkasszába. Igaz, a korábbi években az adóamnesztia nemigen keltette fel az adózók figyelmét: 2008-ban mindössze 24-en éltek a lehetőséggel. A 2009-es folyamatokról a személyi jövedelemadó-bevallások feldolgozása után, nyár elején tudhatunk meg többet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×