eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Határidőig 113 területi listát jelentettek be a pártok - a nap legfontosabb hírei

113 területi listát jelentettek be a pártok a délután 4 órakor lejárt határidőig. Az országban 20 területi választókerület van: a 19 megye és a főváros. Ezekben az a párt állíthat listát, amelyik az adott területen az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben jelöltet állított.

A valasztas.hu honlap adatai szerint az MSZP-nek és a Fidesz-KDNP-nek 20, a Jobbiknak 18, az MDF-nek 13, a Lehet Más a Politikának 12, a Civil Mozgalomnak öt, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és a Magyar Kommunista Munkáspártnak három-három nyilvántartásba vett területi listája van. Az Országos Választási Bizottság eddig két országos listát - az MSZP-ét és a Fidesz-KDNP-ét - vett nyilvántartásba; az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra.

Orbán: jelentősen megújítjuk Magyarországot


Kiszámítható és biztonságos változást ígért a Fidesz nevében a párt elnöke. Orbán Viktor, aki az Osztrák Gyáriparosok Szövetségének bécsi rendezvényén tartott előadást, azt mondta: erre az is garancia, hogy a mélyreható változásokat egy olyan politikai erő hajtja végre, amelynek már van tapasztalata. A volt kormányfő a Fidesz gazdaságpolitikájával kapcsolatban arról beszélt, hogy főként a gondolkodásmód változik. Mint mondta: elsőbbséget adnak az értékteremtő, a munkahelyteremtő és a termelő beruházásoknak.

Mesterházy szerint emelkedhetnek a bruttó keresetek


Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a bruttó keresetek mintegy 20 százalékkal emelkedhetnek a következő négy évben. Mesterházy Attila, miután találkozott a Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének képviselőivel, hangsúlyozta: a szocialista párt továbbra is fontosnak tartja a munka becsületének visszaállítását, valamint a tényleges állami szerepvállalást a munkahelyteremtésben.

Ecostat: idén stagnál a GDP

Az Ecostat új konjunktúrajelentése szerint az idén stagnál, jövőre 3,1 százalékkal nő a bruttó hazai termék, miközben az éves infláció 2010-ben 4,2 százalék, majd 2011-ben 2,6 százalék lesz. Az Ecostat megbízott főigazgatója a most nyilvánosságra hozott jelentésről azt mondta: a háztartások végső fogyasztása az idén is csökken; 3,1 százalékkal esik vissza, jövőre azonban már 2,2 százalékkal nő. A beruházások mértéke már most is emelkedik; ebben az évben 1,2 százalékos, 2011-ben 4,3 százalékos növekedésre számít a gazdaság- és társadalomkutató intézet. Zádor Márta hangsúlyozta: számításaik szerint az államháztartás eredményszemléletű hiánya az idén és jövőre is GDP-arányosan 4,1 százalék lesz.

A kormányhoz fordultak segítségért fiatal kutatók


Nyílt levélben fordult a kormányhoz a fiatal kutatók képviseletében 18 tudós. A dokumentumban hangsúlyozzák: Magyarországon az összeomlás szélére jutott a tudományos kutatás; az elmúlt évek kaotikus és kiszámíthatatlan finanszírozása miatt ma már ellehetetlenül a nemzetközi szinten kiemelkedő csoportok működése is. A fiatal kutatók arra kérik a leendő kormányt, hogy haladéktalanul lásson hozzá a súlyos problémák megoldásához. Szerintük a legfontosabb feladat az Országos Tudományos Kutatási Alap megerősítése, egy stabil posztdoktori rendszer kiépítése, az egyetemek és a kutatás megfelelő finanszírozása, valamint a kiemelt kutatói teljesítmény elismerése.

Már nem érdemes kérni Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését?


A mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos döntés meghozatala nem attól függ, hogy az ügyészség annak látja-e értelmét, vagy sem. Ezt a Fővárosi Főügyészség közölte a Népszabadságban megjelent cikkre reagálva. A lap azt írta: a rendőrség kérése ellenére az ügyészség még nem kezdeményezte a volt szocialista főpolgármester-helyettes mentelmi jogának felfüggesztését. Az újság szerint ennek hátterében vélhetően az áll, hogy a lépésnek már nem látják értelmét, mivel a parlament a választásokig nem ülésezik, és Hagyó Miklós miatt valószínűleg nem is hívná össze a házelnök. A Népszabadság úgy tudja: eddig legalább hárman tettek terhelő vallomást Hagyó Miklósra. A volt szocialista főpolgármester-helyettes korábban többször azt mondta: mindenben törvényesen járt el a BKV ügyeiben.

Három évre eltiltották a hamisító sztárborászt

Három évre eltiltotta az egri termékjelzés használatától a Vincze Borászat Kft.-t Eger Város Hegyközségének Választmánya. Tarsoly József hegybíró közölte: a szankciót hamisított bor előállítása, forgalmazása, valamint a bor előállítására, tárolására, nyilvántartására, forgalomba hozatalára vonatkozó rendelkezések megszegése miatt rótta ki a testület. A történtek előzménye, hogy a Borminősítő igazgatóság szeptember végén a természetesnél több mint kétszer nagyobb mennyiségű glicerint talált az országos hírű egri Vincze borászat által vizsgálatra beküldött mintában, majd olyan borokban is, amelyek már forgalomban voltak, a többi között több, 2005-ös évjáratú Vincze Borban is. A szakember abban az évben nyerte el az Év Borásza címet.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×