Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Páva Zsolt: az idei március a változást tartogatja Magyarország számára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere szerint az idei március a változást tartogatja, és a siker lehetőségét hozza el Magyarország számára.

"1848-at évente értelmezzük és hol a forradalmat, hol az erős egyéniségeket, a harc képességét, hol az irodalom, a zene, a művészetek nagyságát, hol a fiatalokat, hol mást találunk benne. Minden év tartogat valami újat március 15-én. Az idei a változást tartogatja, azét a változásét, melyet vár az ország" - mondta a fideszes politikus a Barbakánnál rendezett városi ünnepségen mondott hétfői beszédében.

Páva Zsolt mintegy ezer fős ünneplő közönség, köztük baranyai országgyűlési képviselők és a helyi közélet szereplői előtt úgy fogalmazott: a változást ma már mindenki várja, akarja még akkor is, ha az életről, politikáról, vallásról másként gondolkodik, "mert a dolgok így nem mehetnek tovább Magyarországon".

A polgármester szerint a változás olyan siker lehetőségét hozza, amelyhez nem kell forradalom, hiszen az eszközök itt vannak mindannyiunk kezében. Mint mondta, ezek az eszközök egyenként lehetnek gyengék, de a közös akarat mindent legyőzhet.

Hangsúlyozta: nem a közelgő választásra gondol, hanem a változásra, "aminek időnként történnie kell".

Úgy vélte, hogy a gazdasági válság bizonyította: a dolgok nem mehetnek a régi mederben, jönnie kell az új korszaknak, új rendszereknek, új szabályoknak, új irányoknak. Olyanoknak, melyekben az ember és a közösség lesz a fontos, nem pedig a bank, a politika, a hatalom. "Az ember, a gyermek, a fiatal, a szülő, az idős, vagy az aggastyán. Mi mind mind külön és együtt leszűnk fontosak saját országunkban" - fogalmazott.

Páva Zsolt szerint 1848 márciusa most azt mondja: egy korszaknak vége, változás kell, s ahogy az áporodott levegőt a huzat viszi ki a szobából, akként az országból is ki kell fújnia a friss szeleknek azt, amitől kínlódik a nemzet.

"Ki kell fújni az önérdeket, a hazugságot, a kiszolgáltatottságot, mindazt, ami rossz és meg kell tartani, amit szeretünk: a nemzetünket, a történelmünket, a hőseinket, a szeretteinket, a környezetünket, a városunkat. Mindazt, amit Magyarországnak büszkén nevezhetünk" - mondta Páva Zsolt, s szavait nagy taps kísérte.

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc pécsi megemlékezése keretében az ünneplők huszárruhába öltözött hagyományőrzők kíséretében, fáklyákkal a kezükben a Kossuth térre vonultak és koszorúkat helyeztek el a Kossuth-szobor talapzatánál.