Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csütörtökön demonstrálnak az APEH-dolgozók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Március 4-én a Pénzügyminisztérium előtt tiltakoznak elmaradt járandóságuk miatt az APEH és a VPOP dolgozói. A most bejelentett döntésről Farkas Dávid kérdezte Michalkó Pétert, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Szakszervezetének elnökét.

Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezetének elnöke elmondta: szeretnék elérni, hogy a mintegy 22 ezer adóigazgatási dolgozó az elmaradt juttatások kompenzációjaként megkapjon legalább egyhavi illetményt, aminek költsége összesen mintegy 5 milliárd forint lenne.

A rendszerváltás óta ez lesz a magyar köztisztviselők első önálló demonstrációja, amire több ezer résztvevőt várnak. A szakszervezetek a demonstrációval szeretnék kifejezni elégedetlenségüket, és pozícionálni magukat az új kormányzás idejére. A demonstráció az ADOSZT elnöke szerint döntően a pénzügyminiszternek szól, hogy felhívják a figyelmét arra, hogy bánt velük.

Az APEH 15 600 dolgozójának - akik az állami bevételek 80 százalékát szedik be - átlagkeresete 220 ezer forint - ismertette Michalkó Péter. Az adóhivatali dolgozók reálkeresete tavaly átlagosan 25, egyes állományi csoportokban 35 százalékkal csökkent, ami jelentősen meghaladja a versenyszféra 1-2 százalékos, és a közigazgatás egészének 8-10 százalékos keresetcsökkenését.

Ilyen mértékű csökkenést már nem visel el egy szervezet - hangsúlyozta az ADOSZT elnöke.

Mint elmondta, a pénzügyminiszterrel már egy éve tárgyalnak, aki ígéretet tett a problémák orvoslására, ám csak részeredmények születtek, a kompenzáció mértéke nem érte el a megfelelő mértéket.

A VPOP-nak közel hétezer hivatásos állományú és közalkalmazott dolgozója van, akiknek 2008-tól csökken a reálkeresetük, mert nem sikerült teljesíteni a költségvetési bevételi célokat - mondta Holecz Gábor. A VPOP esetében személyenként és negyedévente 40 ezer forint mozgóbérről van szó - derült ki.

A pénzügyőröknek 2008-ban sikerült némi pótlékemelést kiharcolniuk, de még így sem érik el más rendvédelmi szervek - például a rendőrség - kereseti szintjét. A VPOP dolgozói tavaly nyáron 70 ezer forint fejpénzt kaptak, karácsonykor pedig egyhavi jutalmat.

A szakszervezetek szerint a költségvetési terv teljesítéséhez kötött illetmény meglehetősen bizonytalan, szeretnék, ha a bevételeket úgy terveznék, hogy teljesíteni, túlteljesíteni lehessen. Ha a teljesítést nem a törvényhez, hanem a PM prognózisához kötnék, elfogadhatónak tartanák.

Az adóigazgatási dolgozók, ha a bevételi tervszámokat túlteljesítik, mozgóbért kapnak a többletbevételből. Ez az ösztönzési rendszer húsz éve működik, s az APEH dolgozói csupán két évben (2004-ben és 2009-ben) nem teljesítették a feltételeket - mondta Michalkó Péter.