eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mérföldkőnek tartja az energia-csúcstalálkozó eredményt a kormányfő - a nap hírei

Bajnai Gordon miniszterelnök mérföldkőnek tartja a budapesti energia-csúcstalálkozón született eredményt. A jegybank szerint 4,2 százalék lehet a GDP-arányos, eredményszemléletű államháztartási hiány az idén - a nap legfontosabb hírei.

Mérföldkőnek tartja a budapesti energia-csúcstalálkozón született eredményt a kormányfő. Bajnai Gordon bejelentette, hogy aláírtak egy közös nyilatkozatot, amely rögzíti, hogy a biztonságos energiaellátás megteremtése minden csatlakozó számára kiemelt feladat. A dokumentum tartalmazza az észak-dél-keleti gázellátási háromszög létrehozását is. Bajnai Gordon korábban azt mondta: a háromszög keleti csúcsa az Európai Unió déli energiafolyosójának létrehozása lenne, amelyben a fő szerepet a Nabucco gázvezeték játszaná. Az északi csúcsot a Lengyelországba tervezett, cseppfolyós gáz fogadására és átalakítására alkalmas terminál, a déli csúcsot pedig a horvátországi Krk szigetén épülő állomás jelentené. Bajnai Gordon hozzátette: a három létesítmény között az energia szabad áramlását a közép-európai országokat összekötő gázvezeték-hálózat, az úgynevezett Észak-Dél energiafolyosó biztosítja majd.

Ebben az évben 4,2, jövőre 4,3 százalék lehet a GDP arányos, eredményszemléletű államháztartási hiány - áll a Magyar Nemzeti Bank új inflációs jelentésében. A kormány előrejelzése alapján ugyanakkor az idén 3,8 százalékos, jövőre 2,8 százalékos deficit várható. A friss jegybanki elemzés szerint, ha az erre az évre előirányzott költségvetési tartalékot nem használja fel a jelenlegi illetve a következő kormány, akkor a hiány 4 százalék körül lehet. A nemzeti bank idei GDP-prognózisa 0,2 százalékos csökkenést, a jövő évi 3,4 százalékos növekedést tartalmaz. A szakértők szerint az infláció ebben az évben 4,4 százalék lehet a korábbi 3,9 százalék után, 2011-re pedig 2,3 százalékot valószínűsítenek az előzőleg várt 1,9 százalékkal szemben.

A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerint a gazdasági válság legnehezebb részén valószínűleg már túl van az ország, és a második negyedévben akár javulhatnak is egyes gazdasági mutatók. Palócz Éva egy szombathelyi gazdasági fórumon hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan vállalkozások és háztartások, amelyek éppen a következő hónapokban élik meg a mélypontot, mert elfogytak a tartalékaik. A szakember hangsúlyozta: a magyar gazdaság problémái nem akkor kezdődtek, amikor a válság, hanem már jóval korábban. Úgy vélte: a válság nélkül Magyarország lemaradása még szembeötlőbb lett volna.

A szabad demokrata Lakos Imre szerint nem voltak elég gyorsak és hatékonyak a döntések a BKV-t érintő ügyekben, de úgy vélte: ez inkább a rendszer hibája. A volt közösségi közlekedési tanácsnok a Fővárosi Közgyűlés BKV-ügyeket vizsgáló bizottságának ülésén kérdésre válaszolva azt mondta: sem a főpolgármestertől, sem mástól nem kapott közvetlen utasítást a céggel összefüggő konkrét ügyben. Hozzátette: a botrányos esetekért egyáltalán nem tartja magát felelősnek. Az ülésen Tótfalusi György, a BKV igazgatóságának volt SZDSZ-es elnöke arról beszélt, hogy az igazgatóságnak nem volt lehetősége a BKV-nál történt visszaélések feltárására.

Továbbra sem állapodott meg a főváros a Margit híd felújítását végző konzorciummal a tervezett átadás végleges határidejéről. A rekonstrukciót végző cég szóvivője az InfoRádióban elmondta: bizonyos munkálatokat valóban szüneteltetni kellett a rendkívüli hideg és a jégzajlás miatt, de nem állt le a Margit híd felújítása. Tóth Kata elmondta: a forgalomnak október végén- december közepén adnák át a hidat, míg a teljes felújítás tavasszal várható.

A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában és felügyelete alatt álló egyik gazdasági társaságot is érintő vesztegetés miatt nyomoz a Budapesti Katonai Ügyészség. A szervezet szóvivője közölte: a gyanú szerint vezető beosztású személyek a honvédségi beszerzések után anyagi ellenszolgáltatást kértek, majd a kapott több millió forintot egymás között elosztották. A tájékoztatás szerint az ügyben gyanúsítottként hallgatták ki a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Főosztályának jelenlegi és volt vezetőjét, a védelemgazdasági főosztály helyettes vezetőjét és a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alatt álló állami tulajdonú HM Currus Zrt. vezérigazgatóját. A közlemény szerint a Budapesti Katonai Ügyészség üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt folytat nyomozást.

A Toyota elnöke szerint a japán autógyár túl gyorsan túl nagyra nőtt az Egyesült Államokban, és ez a minőség rovására ment. Akio Toyoda az amerikai képviselőház felügyeleti bizottságában tartott meghallgatásán - az előzetesen közzétett szövegtervezet szerint - személyesen kér bocsánatot a Toyota bizonyos típusait érintő biztonsági problémánk miatt. Úgy fogalmaz: az általa vezetett cég a növekedést hajszolta, annál gyorsabban, mint ahogy saját szervezetét és embereit fejleszteni tudta volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×