eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"Az SZDSZ számára a történet véget ért"

Az SZDSZ bukását nem az MSZP-vel kötött koalíciója, hanem a beteljesületlen ígéretek és a korrupciós ügyek okozták - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője, miután Pető Iván liberális képviselő elmondta a frakció búcsúbeszédét az Országgyűlésben. Böszörményi Nagy Gergely kiemelte: az MDF-fel együttműködve nem lesz olyan karakteres szerepe az SZDSZ-nek, amellyel új szavazókat győzhet meg.

A SZDSZ-frakció nagy része azért is fejezi be politikai karrierjét, mert az a bizalmi és politikai tőle, amely a pártot a rendszerváltás idején övezte, mára elfogyott - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Böszörményi Nagy Gergely kiemelte, drámaian csökkent azoknak a választóknak a száma, akik jónak ítélték az SZDSZ és az MSZP közös kormányzati tevékenységét.

A vezető elemző szerint valószínűsíthető, hogy hibák sorozata vezetett az SZDSZ bukásához, és nem az, hogy 1994-ben koalícióra lépett a szocialistákkal. A liberális szavazó nem érezte úgy, hogy a párt ígéretei teljesültek volna, emellett csökkent az SZDSZ politikai hitele, mivel a párt korrupciós vádak és egyéb politikai visszaélésekkel kapcsolatban került be a hírekbe, így a választók is egyre kisebb kedvvel szavaznak rá - fejtette ki.

Számos SZDSZ-szimpatizáns legkisebb rosszként tekintett a pártra, de ezt nem lehetett a végletekig tartani, és az elmúlt egy-két évben feltűnt több rivális, a liberális szavazókat megcélzó politikai erő, az MDF és az LMP - közölte Böszörményi Nagy Gergely. Hozzátette: ezzel biztossá vált, hogy van más választás, és az SZDSZ esélyei szűkültek.

Az SZDSZ-nek tisztázatlan a szerepe az idei választáson, nem ismertek az együttműködés végleges keretei az MDF-fel - mondta a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Hangsúlyozta: egyedül kevesebb esélyük lenne, így összefognak, de az már kétséges, hogy képesek-e megőrizni egy ilyen szövetségben saját identitásukat, és a liberális szavazók milyen aránya véli úgy, hogy őket is képviselik.

Az MDF-fel együttműködve nem lesz önálló, olyan karakteres szerepe lesz az SZDSZ-nek, amellyel új szavazókat győzhet meg - vélekedett.

Böszörményi Nagy Gergely kiemelte: kevés példa van arra, hogy egy párt a parlamentből kiesés után később visszakerüljön. Egyértelmű, az SZDSZ számára ebben a formában, ezen politikai márka alatt a történet véget ért, és új megoldást kell keresni, hogyha a párt vezetői, érdekcsoportjai politikai reprezentációt szeretnének - tette hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×