Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Andor: Nem lenne szerencsés, ha a belpolitika beleszólna a brüsszeli munkába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szakmai vitát el tud képzelni a következő kormánnyal Andor László, de azt nem tartaná szerencsésnek, ha a magyar belpolitika beleszólna a brüsszeli munkába. Az uniós biztos az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: arra kell törekednie, hogy minden demokratikus frakcióval megtalálja az együttműködési lehetőséget.

A Fidesz képviselőivel is többször egyeztetett a jövőbeni együttműködésről Andor László. Az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociálisügyi és társadalmi befogadásért felelős biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: szakmai vitát el tud képzelni a következő kormánnyal, de azt nem, hogy a magyar belpolitikának valamilyen kisugárzása legyen a brüsszeli munkára, és szerinte ez nem is lenne szerencsés.

Az uniós biztos azt mondta, arra kell törekednie, hogy minden demokratikus frakcióval megtalálja az együttműködési lehetőséget. Az elmúlt hetekben valamennyi parlamenti párt frakcióvezetőjével egyeztetett, és több EP-képviselővel is konzultált, így a fideszes és MSZP-s politikus mellett Bokros Lajossal is - tette hozzá.

Mivel az Európai Bizottság koalíciós intézmény, a biztosoknak egymással is együtt kell működniük, függetlenül attól, hogy kit milyen kormány jelölt, valamint a politikai háttérrel is meg kell találni a hangot - fejtette ki Andor László.

Az uniós biztos hangsúlyozta: az, hogy a régióban elsőként legyintette meg Magyarországot a gazdasági válság, rákényszerítette a kormányt, hogy gyorsan cselekedjen, így az viszonylag hamar meghozott egy pénzügyi intézkedés sorozatot, amely a társadalomnak fájdalmas, de a külvilág és a nemzetközi piacok számára konszolidációt jelent.

Magyarország már akkor a pénzügyi stabilizáció felé tartott, amikor más országok még növelték a deficitjüket és az eladósodottságukat, de ez a következő ciklusra jobb kiindulópontot jelent - emelte ki Andor László, aki szerint 4-5 éves távlatban az euró bevezetését is ki lehet tűzni célként.

A brüsszeli biztos szerint az új kormány mozgástere azon fog múlni, hogyan alakul a gazdaság fellendülése Európában és a legfőbb piacon, a németen. Komoly gazdaságpolitikai koordinációra lesz szükség országon belül, illetve az unióval és más intézményekkel szemben is, hogy a folyamatok pályán tarthatók legyenek - tette hozzá.

Hanganyag: Ignáth Márk