Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Atkári: Mesterházy nem ok, hanem következmény - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mesterházy Ernő már a Combino-tender körül is kavart Demszky Gábor bizalmasaként - állítja a Népszabadságban Atkári János, volt gazdasági főpolgármester-helyettes.

Szerinte egyébként Mesterházy nem ok, hanem következmény; Demszky hagyta, hogy kinyíljon egy kiskapu, amelyen Mesterházy, majd az emberei benyomulhattak. Atkári egyébként elképzelhetőnek tartja, hogy Demszky, ahogy azt állítja is, valóban csak a sajtóból értesült a BKV-ügyekről: Atkári egyfelől nem feltételezi, hogy ilyen jelenségeket tudatosan takargatni akart volna, ezt már a veszélyérzete is megakadályozta volna. Másfelől Demszky olyan zilált szervezeti rendszer csúcsán ül, amely nem biztosítja a szabályozott ellenőrzés-önellenőrzés eredményes működését, mondja a főpolgármester egykori helyettese - írja a Népszabadság.

A Magyar Nemzet szerint májusig is megúszhatja tárgyalásait Kolompár Orbán.
Bár eredetileg februárig napolták el tavaly novemberben Kolompár Orbán büntetőperének tárgyalását, lehet, hogy májusig nem kell bíróság elé állnia a roma vezetőnek. Az Országos Cigány Önkormányzat és a Roma Összefogás Párt elnöke úgy irányíthatja etnikai pártja kopogtatócédula-gyűjtését, hogy nem tisztázta magát a vádak alól.

A nyomozók tovább keresik az októberi tiszai tragédia felelőseit, de precízebben kérik az orvosi adatokat az ÁNTSZ-től. Azt nem árulták el, mi volt a gond a megkereséssel - írja az index.hu. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint szakmailag indokoltan, de formai és eljárásjogi hibával adták ki az ÁNTSZ Szegedi Mórahalmi Kistérségi Intézete számára azt a megkeresést, amelynek célja, hogy megállapítsák, kik próbáltak koszovóiakat becsempészni Magyarországra tavaly október 15-én. A tiltott határátlépést a Tiszán kísérelték meg, de a csónak felborult, a benne ülők vízbe estek. A balesetben tizenegyen haltak meg.

A Napi Gazdaság szerint júniusban egy tesztszemeszterrel kezdődik az oktatás a Bojár Gábor alapította AIT-n, majd ennek tapasztalatai alapján jövő februárban indul a rendes oktatás. A koncepció időközben módosult: az intézmény nem egyetemként, hanem egyetemek "beszállítójaként" működik majd.

A Világgazdaság szerint mélypontjához érhet a hazai lízingpiac. Bár az utolsó negyedévben valamicskét javított, ám tavaly így is több mint 60 százalékkal visszaesett a hazai lízingpiac. A cégek által finanszírozott eszközök értéke mindössze 468,08 milliárd forintot ért el. A szereplők ugyanakkor mérsékelten optimisták: véleményük szerint a lakossági szegmensben az idén eljön a mélypont, a múlt évet megközelítő szerződésállományra lehet számítani.