Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közös régiós cél volt az Európai Unió

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar nemzeti érdek modern értelmezéséről, az uniós csatlakozás révén megváltozott kisebbségi kérdésekről, valamint a regionális együttműködések kialakításának szükségességéről szólt a Magyar Külügyi Intézet által rendezett konferencia, amelyen mások mellett felszólalt a külügyi államtitkár és a külügyi bizottság elnöke is.

Az Európai Unióhoz történő csatlakozás olyan közös cél volt a kelet-közép-európai térség országai számára, amely elősegítette a jószomszédi viszony kialakítását és a kisebbségi jogok kölcsönös elismerését - mondta a Magyar Külügyi Intézetben rendezett konferencián a külügyi államtitkár. Szabó Vilmos szerint az uniós csatlakozás után ugyanezek az országok egymás versenytársaivá váltak.

Szabó Vilmos szerint Magyarország új szakasz határára érkezett. Mint mondta: az európai integrációs törekvések megvalósultak, az unión belül lehetővé vált a határok változtatása nélküli nemzeti újraegységesítés is.

Az államtitkár szerint azt még nem tudni, melyek lesznek a következő évek nemzetpolitikai célkitűzései, ám kiemelte: kevés esélyt lát arra, hogy e célok tekintetében politikai konszenzus jöjjön létre.

Az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottsága fideszes elnöke szerint az elmúlt 20 évben a nemzetpolitika terén nem sikerült kiaknázni azokat a lehetőségeket, amelyek az anyaország és a külhoni magyarok közti kapcsolatrendszeréből adódtak.

Németh Zsolt arról beszélt, hogy a nemzetpolitikai szemléletet alapjaiban kell megváltoztatni a következő években. Szólt arról is, hogy differenciálni kell a szomszédságpolitikát, mind országok, mind ágazatok szerint. A regionális politikáról szólva pedig elmondta: a 2006-os gázválság elvezetett az érdekazonosság felismeréséhez, amely a következő években elvihet oda, hogy Közép-Európában a regionális együttműködések gazdasági és reálpolitikai tartalma bontakozzon ki.