eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Közös régiós cél volt az Európai Unió

A magyar nemzeti érdek modern értelmezéséről, az uniós csatlakozás révén megváltozott kisebbségi kérdésekről, valamint a regionális együttműködések kialakításának szükségességéről szólt a Magyar Külügyi Intézet által rendezett konferencia, amelyen mások mellett felszólalt a külügyi államtitkár és a külügyi bizottság elnöke is.

Az Európai Unióhoz történő csatlakozás olyan közös cél volt a kelet-közép-európai térség országai számára, amely elősegítette a jószomszédi viszony kialakítását és a kisebbségi jogok kölcsönös elismerését - mondta a Magyar Külügyi Intézetben rendezett konferencián a külügyi államtitkár. Szabó Vilmos szerint az uniós csatlakozás után ugyanezek az országok egymás versenytársaivá váltak.

Szabó Vilmos szerint Magyarország új szakasz határára érkezett. Mint mondta: az európai integrációs törekvések megvalósultak, az unión belül lehetővé vált a határok változtatása nélküli nemzeti újraegységesítés is.

Az államtitkár szerint azt még nem tudni, melyek lesznek a következő évek nemzetpolitikai célkitűzései, ám kiemelte: kevés esélyt lát arra, hogy e célok tekintetében politikai konszenzus jöjjön létre.

Az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottsága fideszes elnöke szerint az elmúlt 20 évben a nemzetpolitika terén nem sikerült kiaknázni azokat a lehetőségeket, amelyek az anyaország és a külhoni magyarok közti kapcsolatrendszeréből adódtak.

Németh Zsolt arról beszélt, hogy a nemzetpolitikai szemléletet alapjaiban kell megváltoztatni a következő években. Szólt arról is, hogy differenciálni kell a szomszédságpolitikát, mind országok, mind ágazatok szerint. A regionális politikáról szólva pedig elmondta: a 2006-os gázválság elvezetett az érdekazonosság felismeréséhez, amely a következő években elvihet oda, hogy Közép-Európában a regionális együttműködések gazdasági és reálpolitikai tartalma bontakozzon ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×