Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Budapestet sokkal jobban megtervezték, mint Londont\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Brit Királyi Építészkamara alelnöke lerombolná a budapesti külvárost, és betelepítené a belvárosba a távoli bevásárlóközpontokat, annak érdekében, hogy ne haljon ki a város központja. Simon Allford az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: Budapestet sokkal jobban megtervezték, mint Londont.
Építészeti szempontból hogy tetszik Budapest?

Három évvel ezelőtt már voltam  Budapesten egy hosszú hétvégére. Már akkor megragadott a széles körutak, a templomok, a csarnokok és a középületek eleganciája, és a város történelmi szerkezete. Jó most megint látni ezeket. Budapest nagyon híres, és ahogy látom, rengeteget fejlődött az elmúlt néhány évben. Dinamikusabbá, mozgalmasabbá vált, több lett az üzlet. Mindent összevetve megőrizte a történelmi szerkezetét, de közben folyamatosan fejlődik is.

Mi jut először eszébe, mi hiányzik a magyar fővárosból?

A tenger. Bár ma kisütött a nap, ez is jó benyomást tett.

Milyen épületek hiányoznak Budapestről?

Amilyenek Londonból is: az úgynevezett core, azaz magépületek, ahol az emberek egy helyen tudnak lakni, dolgozni és vásárolni. Az önök nagy lakótelepei számomra nagyszerű modellt jelentenek. Itt elvileg minden adott egy jó városhoz.

Van Budapestnek egységes városképe?

Londonban élek, ami sokkal nagyobb Budapestnél, és olyan, mintha két-három városból gyúrták volna össze. A magyar főváros sokkal rendezettebbnek, jobban megtervezettnek tűnik, olyan, mint Párizs. Strukturáltabb, áttekinthetőbb, míg London nagyon széttöredezett. Budapesten lenyűgöző a sugárutak és a körutak rendszere, jó, hogy egyben vannak a kormányépületek és a bíróságok. Nagyon világos jellemzői vannak: a folyó, ami kettészeli a várost, és a hegyek nyugat felől.

  • Ha ön lenne Budapest főépítésze, mit tenne először?

Lerombolnám a külvárosi lakótelepeket és bevásárlóközpontokat, majd bevinném ezeket a belvárosba. A külváros fejlesztésével és bővítésével óriási veszélybe kerülnek a belvárosok. Csodálatos lenne, ha a belváros sokkal élhetőbb és mozgalmasabb lenne. A nagyvárosokkal az a baj, hogy túlterjeszkedtek: az lenne az ideális, ha az emberek feleekkora területen tudnának élni, munkába menni és bevásárolni. Az elmúlt húsz év veszélyes fejleménye Európában, de különösen Amerikában, hogy az össze nagy épületet a városközponton kívül építették meg.

Ez a trend viszont az egész világon megfigyelhető, nem?

Ez valóban világtrend, ám nem lenne szabad követni, a túlnőtt településeken ugyanis haldoklik a belváros, az emberek a külvárosokba vagy az agglomerációba költöznek. Ez a változás életveszélyes egy olyan gyönyörű város esetében, mint Budapest.

Hanganyag: Nagy Tamás