eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Oszkó: Badarság, hogy nem tartható a büdzsé

Oszkó Péter szerint részben nem megalapozottak, részben nem valósak azok a kockázatok, amelyeket közgazdászok fogalmaztak meg a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban. A pénzügyminiszter manipulációnak tartja, hogy közvetlen költségvetési hiánynak tekintsük az állami vállalatoknál felhalmozódott adósságokat.

Badarság, hogy nem tartható a jövő évi költségvetés - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Oszkó Péter pénzügyminiszter. A hétvégén közgazdászok azt fogalmazták meg, hogy a büdzsé mélyíti a válságot, míg Járai Zsigmond egykori jegybankelnök csütörtökön azt mondta, legfeljebb fél évig lehet a költségvetéssel elvegetálni.

A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar költségvetési hiányt finanszírozó Nemzetközi Valutaalap és Európai Bizottság az összes részadatot végignézve és számítást ellenőrizve jelentette be, hogy a 3,8 százalékos költségvetési hiány a terv szerint tartható. A kockázatok részben nem megalapozottak, részben nem valósak - tette hozzá.

Aki szerint a költségvetésben kockázatok vannak, és azért érvel, hogy a büdzsét ne fogadják el, az tudja, ez még nagyobb kockázatot jelentene, így értelmetlen felhívás volt, amit a 29 közgazdász a hétvégén aláírt - hangsúlyozta Oszkó Péter.

Példaként említette, hogy a társasági adóban nem növekedés van, hanem csökkenés, mivel a különadó megszűnik, míg az áfa folyamatosan felülteljesül, magasabbak a bevételek, amit a tárca prognózisa előre jelez, vagyis a tények nem igazolják vissza a kockázatokat.

A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentésében is az szerepel, hogy a hiány 4,3 százalékos lesz, de ha a költségvetés a kockázatok fedezetére szolgáló tartalékokat nem költi el, akkor 3,8 százalék - emelte ki a tárcavezető, aki szerint ezt a 150 milliárd forintot nem is szabad elkölteni.

Rossz beidegződés

Oszkó Péter manipulációnak tartja, hogy közvetlen költségvetési hiánynak tekintsük az állami vállalatoknál felhalmozódott adósságokat. Az elmúlt 20 év rossz beidegződése, hogy a költségvetés konszolidálja az állami cégek adósságát - hangsúlyozta.

A pénzügyminiszter szerint az állami vállalatokkal is azt kell tenni, mint a költségvetéssel, vagyis a bevételeket és a kiadásokat egyensúlyba kell hozni. Oszkó Péter közölte, káros az az ellenzéki kommunikáció, mely szerint kormányra kerülésük után adófizetői pénzből úgy is konszolidálják a cégeket. Ez azt üzeni a cégeknek, hogy lehet így is gazdálkodni, és nem lesz motiváció a reformok végrehajtására - tette hozzá.

Oszkó Péter arról is beszélt, hogy Magyarország azért nem hív le több pénzt a Nemzetközi Valutaalap hitelkeretéből és finanszírozza magát ismét a piacról, mert így javulhat a befektetői bizalom.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×