eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Két nappal a védőoltás beadása után halt meg egy nő

Két nappal az új védőoltás beadása után halt meg egy 64 éves asszony. Az ÁNTSZ elrendelte a krónikus beteg boncolását, hogy kiderüljön: van-e ok-okozati összefüggés a vakcina és a tragédia között. A gyártó tudomása szerint ilyen esetet a világon még sehol sem regisztráltak - írta szerdán a Népszabadság online kiadása.

Két nappal a H1N1-védőoltás után halt meg egy 64 éves miskolci nő. A lap információi szerint az ÁNTSZ helyi intézete hatósági boncolást rendelt el. Az asszony krónikus szívbetegségben, de nem halálos rendellenességben szenvedett. Egyelőre nem tudni, lehet-e összefüggés a beadott vakcina és a tragédia között, az azonban kizárható, hogy akut, toxikus hatás okozta az asszony halálát, az ugyanis azonnal az anyag beadását követően jelentkezett volna.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal megerősítette a lap értesülését, mint mondták: tudnak az esetről. Õk is hozzátették, hogy a hölgy krónikus szívbeteg volt. Egyébként évente több ezren halnak meg szívbetegségekben. Mindezek mellett a tisztiorvosi szolgálatok kötelessége minden esetben hatósági boncolást kérni, ha egy-egy védőoltást követően egy hónapon belül a beoltott életét veszti.

Németh Zsolt, az oltóanyagot gyártó Omninvest Kft. szóvivője szerint amíg nincs bizonyítva ok-okozati összefüggés az oltás és a sajnálatos haláleset között, addig nem lehet a kettőt összefüggésbe hozni, vagy felelősségről beszélni. Tudomása szerint egyébként még a világon sehol sem igazolták, hogy a vakcina tragédiát okozott volna. A cég azonban - a szóvivő szerint - számol azzal, hogy a következő hónapokban beoltott több millió ember közül nyilván több ezer meghal majd, egyéb okok miatt, ez azonban nem jelenti azt, hogy a tragédiáknak bármi köze lenne az oltóanyaghoz.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján azt írja, hogy - mint minden gyógyszer - ez az oltás is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A 18-60 éves felnőttek körében és a 60 éven felüli idősek körében általános tünetek az alkalmazás helyén fellépő reakciók, gyakori a fájdalom, a bőrpír, a duzzanat és a beszűrődés az oltás helyén, de fáradtságérzet és rossz közérzet is kialakulhat. Nem gyakori a fejfájás, az ízületi fájdalom, a verítékezés, az izomfájdalom és a láz. Súlyos mellékhatást nem tapasztaltak.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×