eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Bankszövetség: A politika a tűzzel játszik

A bankok egyoldalú szerződésmódosításáról szóló jogszabályt egy értelmezési kódexszel kell kiegészíteni, ebben a munkában a jövőben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mellett a pénzintézetek egyaránt részt vesznek - mondta az InfoRádióban a Magyar Bankszövetség elnöke, aki arra is rámutatott: a bankok nem módosítottak egyoldalúan szerződést az elmúlt két hónapban, csupán kidolgozták annak szabályszerűségét - törvényi kötelezettség alapján -, hogy milyen feltételek mellett tartják fenn magunka a jogot erre.

Egy igen alulinformált vitának tartja a bankok egyoldalú szerződésmódosításáról szóló vitát a Magyar Bankszövetség elnöke, rámutatva: a pénzintézetek a vonatkozó jogszabályok alapján csupán ennek szabályszerűségét dolgozták ki az elmúlt időszakban, szerződést azonban nem módosítottak.

Felcsuti Péter hozzátette: a munkába továbbra sem kívánják bevonni a fogyasztóvédelmi civil szervezeteket, mert mint mondta, ezek "szakmai felkészültsége nem meggyőző". Hozzátette: a szervezeteket nem ok nélkül hagyták ki a munkából, hiszen vannak olyan állami szervek, amelyek ezzel hivatásszerűen foglalkoznak, a Gazdasági Versenyhivatal vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

Annak kapcsán, hogy politikusok szólították fel a kereskedelmi bankokat, hozzák nyilvánosságra vezetőik fizetését és prémiumát, azt mondta: a politika a tűzzel játszik és felelőtlen, amikor saját céljából egzecíroztatja a bankszektort.

Hangsúlyozta: nem világos számára az az erkölcsi alap, amelyre hivatkozva bármelyik képviselő azt követelhetné, hogy ilyen adatokat tegyenek közzé a pénzintézetek, mivel a magyar bankszektor nem kapott állami támogatást, ellentétben az Egyesült Államok pénzintézeteivel.

A devizahitelek kapcsán a bankszövetség elnöke azt mondta: bár az elmúlt egy évben jelentősen ingadozott az egyes devizák árfolyama, és ez többletköltséget jelentett a hiteleseknek, egy hitelt azonban 20-30 évre vesz fel az ügyfél, több éves távlatban tekintve pedig jobban jártak az ügyfelek, mint ha forintalapú hitelt vettek volna fel.

Hozzátette: a nem teljesítő hitelek aránya az összes szegmenst nézve 10 százalék alatt van - 700 ezer hiteles közül mintegy 70 ezret érint - bizonyos szegmensekben azonban - például a személyi hitelek esetében - ennél magasabb.

A 10 százaléknyi rossz hiteles 60-70 százalékának 180 napon belüli tartozása van, a bankok pedig az ezen túl nem fizetőkről "mond le", azaz a teljes hitelállomány nagyjából 2-3 százalékával szemben kell például kilakoltatást vagy más végrehajtást alkalmazni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×