eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hogyan lehet lázadni a rendszer ellen egy ruhadarabbal?

Már jóval a sztálini vezetés előtt azokat a fiatalokat nevezték huligánoknak Moszkvában, akik valamilyen erőszakos, rendbontó cselekményeket követettek el - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Sándor történész, a Kádár gyermekei című könyv szerzője.

Mindig más szél fújt Moszkvából, és ennek függvényében Budapesten is másképp kellett alakítani a politikát és a fiatalokkal szembeni bánásmódot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kádár gyermekei című könyv szerzője.

Adott volt, hogy a nyugati tömegkultúrát el kell ítélni - tette hozzá Horváth Sándor, aki szerint ez a morális pánik egyenesen az Egyesült Államokból jött, ahol a harmincas években cenzúrázták a fiatalokra veszélyesnek tartott, erőszakos filmeket.

Jampecok és huligánok


A hivatalos moszkvai és budapesti fiatoknak szóló lapok teremtették meg a jampec figuráját a sztálini korszakban, de ekkor már régóta létezett a huligán kategória is - mondta az MTA Történettudományi Intézetének munkatársa, aki hozzátette: már a cári időkben, az 1905-ös szentpétervári zavargások kapcsán is emlegették a huligánokat, de a fogalom az 1890-es évek Angliájából származik.

Angliában azokat a fiatal, főleg ír bevándorlókat nevezték huligánoknak, akik nem feleltek meg a normáknak, vagyis itt a "huligán közbeszédnek" etnikai háttere volt. Ezzel ellentétben Oroszországban az erőszakot emelték ki fő jellemzőként - ezt vette át a Sztálin-korszak sajtója is, és így érkezett meg Magyarországra 1956 után.

A huligánokkal szemben a jampecok inkább a viselkedés, a ruházat és a zenehallgatás terén tértek el a normáktól. Az ötvenes évek elején már egy ruhadarabbal is lehetett a rendszer ellen lázadni - fogalmazott Horváth Sándor.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×