Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magnófelvétel lett az ügyészségi szóvivő veszte

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megszűnik csütörtöktől Varga Gergelynek, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének szóvivői megbízatása - közölte a fővárosi főügyész.

A jövőben a Fővárosi Főügyészség szóvivői feladatait, a Legfőbb Ügyészségi szóvivői feladatainak megtartása mellett, Borbély Zoltán látja el - mondta Ihász Sándor.

Indoklásként kifejtette: a Fővárosi Főügyészség hatáskörébe tartozik a közérdeklődésre számot tartó, országos szintű ügyeknek a döntő többsége, ezért volt célszerű, hogy a két szóvivői feladatkör egy kézben legyen.

Ihász Sándor Varga Gergellyel kapcsolatban hangsúlyozta: az az álláspontja, hogy abban a helyzetben, amelyben ő most van, függetlenül a fegyelmi eljárástól, a jövőben nem tudná azzal a hitelességgel a szakmai álláspontot képviselni, ahogyan azt egy ilyen ügyészségi szervezethez kapcsolódóan kell.

Varga Gergely szóvivői megbízását két nappal ezelőtt függesztették fel, azt követően, hogy fegyelmi eljárás indult ellene egy, az Index hírportálon nyilvánosságra került hangfelvétel miatt.

Ennek tanúsága szerint egy tavaly szeptemberi, a rendőrök ellen folyó büntetőügy tárgyalása kapcsán Varga Gergely azt állította: tudja, kik a valódi elkövetők, de nem ők ülnek a vádlottak padján.

Ihász Sándor az üggyel kapcsolatban szerdán megismételte az által korábban elmondottakat, miszerint az internetes portál cikkében megjelölt tárgyalás hónapokkal ezelőtt, 2007. szeptember 27-én volt, ahol Varga Gergely magánszemélyként vett részt, úgy is nyilatkozott, nem pedig szóvivőként, pusztán a szakmai véleményét mondta el az ügyről.

A fővárosi főügyész korábban azt mondta: a szóvivővel szemben indított fegyelmi eljárás célja, hogy tisztázza, mi történt, és amennyiben Varga Gergely vétkesen megszegte foglalkozása szabályait, akkor megállapítsa fegyelmi felelősségét és szankciót szabjon ki.

A fegyelmi eljárás eredményeként a legenyhébb szankció a feddés lehet, a legsúlyosabb pedig a hivatalvesztés. Ezen kívül fegyelmi eljárásban például vezetői kinevezésétől is megfoszthatják az érintettet, vagy fizetési fokozatában visszasorolhatják, illetve megrovásban is részesíthetik.