Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos személyiségzavarral küzdhetett a téti ámokfutó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy fel nem ismert, súlyos személyiségzavar állhat a téti lövöldözés hátterében - mondta az InfoRádió által megkérdezett kriminálpszichológus. Egy nyugállományú kommandós kiemelte: annak függvényében dönt a parancsnok a fegyveres beavatkozásról, hogy a túszejtő mennyire együttműködő, de az alapvető cél, hogy tárgyalásos úton rendeződjön a helyzet. Végh József túsztárgyaló hangsúlyozta: a tétihez hasonló helyzetekben a legfontosabb, hogy fel kell szabadítani az elkövetőben rejlő érzelmeket és feszültséget.

Magyarországon a legtöbb esetben békésen rendeződnek a túszokkal kapcsolatos válsághelyzetek - mondta a téti tragédia kapcsán az InfoRádiónak nyilatkozó és neve elhallgatását kérő nyugállományú kommandós annak kapcsán, hogy pénteken délelőtt halántékon lőtte magát az a férfi, aki reggel meglőtt egy rendőrt, majd elbarikádozta magát saját házában.

Kifejtette: a kommandósok a helyszínen lévő rendőrök vezetőjével konzultálnak a helyzetről, majd egy stáb alakul egy pszichológussal kiegészülve. Feltérképezik a helyzetet, az előzményeket, ezt követően pedig megpróbálnak kapcsolatot felvenni a túszejtővel és a bent tartózkodókkal - tette hozzá a nyugállományú kommandós.

Hangsúlyozta: annak függvényében dönt a parancsnok a fegyveres beavatkozásról, hogy a túszejtő mennyire együttműködő, de az alapvető cél, hogy vér nélkül, tárgyalásos úton rendeződjön a helyzet.

Ha az elkövető bántja a túszokat, akkor felszólítás nélkül avatkoznak be a kommandósok - mondta el a nyugállományú kommandós.

Teljesen csődöt mond a tudatkontroll


Egy ilyen eset hátterében az úgynevezett primer reakciók vannak, amelyek erős sokk hatására lépnek fel - mondta az InfoRádió által megkérdezett kriminálpszichológus a téti tragédia kapcsán.

Bilkei Pál közölte: ez egy pánikhoz hasonló állapot, amely során teljesen csődöt mond a tudatkontroll, ami szabályozza viselkedésünket. Primer reakcióként a támadás és a menekülés lép fel, és nincs, ami ezt megakadályozza - tette hozzá

A legtöbb ilyen eset öngyilkossággal végződik - vélekedett a kriminálpszichológus.

Bilkei Pál szerint egy fel nem ismert, súlyos személyiségzavar, vélhetően túltengő agresszivitás, vagy alacsony toleranciaszint állhat a túszejtés hátterében. Hozzátette: ennek a jeleit már korábban látni kellett valamilyen formában.

Segíteni kell kiengedni a gőzt

Végh József túsztárgyaló az InfoRádiónak kiemelte: a tétihez hasonló helyzetekben a legfontosabb, hogy fel kell szabadítani az elkövetőben rejlő érzelmeket, indulatokat és feszültséget.

Akkor lehet tárgyalni az elkövetővel, ha megnyugszik - emelte ki. Végh József közölte: a tárgyalónak ilyenkor beszéltetni kell az elkövetőt, segíteni kell, hogy kiengedje a gőzt.

A tárgyalás akár órákig is eltarthat - vélekedett a túsztárgyaló. Kiemelte, hogy egy túsztárgyaló csak a helyi parancsnok engedélyével ígérhet bármit is.

Hasonló esetekben a rendőrök lekapcsolják a ház áram- és gázellátását, hogy az elkövető ne tudja magára robbantani a házat.

Hanganyag: Herczeg Zsolt és Kálló Izabella