Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Terrorveszély miatt tagadta meg az átutalást egy magyar bank

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Terrorveszély miatt nem volt hajlandó elutalni Szíriába egy hódmezővásárhelyi bankfiók azt a háromszáz eurót, amit egy évtizedek óta Magyarországon élő, palesztin származású férfi küldött volna Damaszkuszba, a hat gyermeket nevelő, beteg nővérének.

Abdul Rahim, aki először a Délmagyarország című Csongrád megyei napilapnak számolt be a történtekről, az InfoRádióban azt mondta: rendszeresen utalt már korábban pénzt damaszkuszi rokonainak, és eddig semmi problémája nem volt.

Utoljára január 8-án próbált 300 eurót küldeni a testvérének. 9-én azonban arról tájékoztatta a bank, hogy az összeget terrorveszély miatt nem továbbítják.

A palesztin származású, Mindszenten élő háziorvos mindezt nem érti, hiszen az összeg sem túl nagy, és a címzett sem egy szervezet, hanem vele azonos családnevű rokona.

A Délmagyarország körkérdéséből kiderült, hogy más pénzintézeteknél nem utasították volna el a kérését. A pénzt végül egy nemzetközi cégen keresztül eljuttatta a nővérének.

Szíria rajta lehet a tiltólistán

Az InfoRádió megkereste az érintett bankot, amelynek sajtóosztálya későbbre ígért választ, mert még információkat gyűjtenek az ügyről.

A Magyar Bankszövetség szakbizottságának elnöke azonban az ügy kapcsán megerősítette: lehetséges, hogy egy bank visszautasítsa ügyfele kérését, ezt ugyanis uniós előírások és a banki érdekek is lehetővé teszik.

Kovács Gábor elmondta: október 10-én hatályba lépett pénzmosás elleni törvény előírja, hogy az unión kívülre, vagy onnan indított pénzátutalásoknál gondosan nyilván kell tartani és ellenőrizni kell bizonyos adatokat, például a résztvevők nevét, lakcímét és számlaszámát.

Emellett léteznek úgynevezett terroristalisták, amelyeket minden banknak figyelembe kell vennie.

Ilyen listát összeállított az Európai Unió, az Egyesült Államok, de még az egyes bankok is készíthetnek saját nyilvántartást az általuk veszélyesnek ítélt személyekről vagy országokról, akikkel vagy amelyekkel nem megengedett a kapcsolattartás.

Hanganyag: Herczeg Zsolt