eur:
392.24
usd:
366.73
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Több mint ötszáz gyerek betegedett meg három fővárosi kerületben - a nap hírei

Ittas vezetés esetén a helyszínen bevonhatják a jogosítványt a Magyar Közlönyben vasárnap megjelenő új jogszabály alapján. Budapesten az eddigi adatok szerint ételfertőzés okozta több mint 500 gyermek megbetegedését. Az Irakban állomásozó amerikai csapatok hosszútávú jelenlétéről beszélt Kuvaitban az amerikai elnök. A nap hírei 2008. január 12-én, szombaton.

Az ittas vezetés hamarosan a jogosítvány azonnali bevonásával jár

Holnap jelenik meg a Magyar Közlönyben, és jövő vasárnap lép hatályba az ittas vezetést az eddigieknél szigorúbban szankcionáló rendelet.

A kormányszóvivő elmondta: az új szabályozás szerint az alkohol-szonda elszíneződésekor a jogosítványt a helyszínen be kell vonni. Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés decemberben fogadta el a közlekedési törvények módosítását.

Hangsúlyozta: a kormány célja, hogy jelentősen csökkenjen az ittas vezetők által okozott balesetek száma. Hozzátette: Magyarországon 2006-ban 154-en haltak meg olyan balesetben, amely azért következett be, mert a sofőr alkoholt fogyasztott.

A Fidesz a kórházak állapotáról

A Fidesz szerint a forráskivonás miatt csődközeli helyzetbe kerültek a kórházak. Pesti Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: 2002 és 2006 között az egészségügyi kiadások mindössze 14-16 százalékkal, vagyis az inflációnál is kisebb mértékben nőttek, ráadásul a kormány további 250 milliárd forintot akar kivonni az egészségügyből.

Pesti Imre szerint az egészségügyi reform legnagyobb vesztesei a szegények és a kórházak.

A kormányszóvivő szerint az ellenzéki politikus nyilatkozatával az Orbán-kormány pazarlásaira hívta fel a figyelmet.

Budai Bernadett azt mondta: Pesti Imrének orvosként pontosan tudnia kell, hogy szükség van a reformokra, mert az egészségügyi rendszerben évente több 10 milliárd forintot pazarolnak el, miközben nem javul az ellátás színvonala.

Az MDF a kormányzati negyedről


A kormányzati negyed megépítéséről szóló rendelet hatályon kívül helyezését kezdeményezi a Magyar Demokrata Fórum.

Az MDF Országos Választmányának elnöke a testület ülése után az InfoRádióban elmondta: azt szeretnék megakadályozni, hogy a kormány a rendeletre hivatkozva újabb össegeket költsön a beruházással összefüggő iroda működtetésére, fenntartására.

Katona Kálmán szólt arról is, hogy a vasúti szolgáltatásban tapasztalt problémák miatt hatékony intézkedések meghozatalára szólítják fel a közlekedési tárca vezetőjét.

Hangsúlyozta: a káoszt azt okozta, hogy nincsenek megfelelően szabályozva a MÁV Zrt., a MÁV-Start Zrt. valamint a pályavasút üzletág hatáskörei.

Életfertőzés és/vagy influenza

Több mint 500 gyermek betegedett meg a főváros VI., VII. és XV. kerületében; a szakemberek ételfertőzésre gyanakodnak. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei hétfőre és keddre várhatók.

A Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatóhelyettese elmondta: a betegség enyhe lefolyású, hasmenéssel és hányással jár.

Szabó Enikő hangsúlyozta: egyik gyermeket sem kellett kórházba vinni. A főorvos közölte: egyelőre nem tudják, hogy az esetek mekkora hányadát okozza a közös konyháról kapott étel, illetve a terjedő influenza, de - mint mondta - a hirtelen nagy számú megbetegedés ételfertőzésre utal. A szakemberek ugyanakkor egyelőre nem találtak "gyanús" ételt.
Koszorúzás a Don menti hadműveletek 65. évfordulója alkalmából

Koszorúzást tartottak Budapesten a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg 1943-as Don menti hadműveleteinek 65. évfordulója alkalmából.

Lugosi József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgató-helyettese a megemlékezésen azt mondta: nem a katonák, hanem a rossz állami döntés volt a 2. hadsereg vereségének oka.

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek során szinte teljesen megsemmisült a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg.

Bacsó és Enyedi elismerése


Bacsó Péter filmrendező és Enyedi György geográfus, közgazdász kapta az idén a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány 1 millió forinttal járó fődíját. Az elismeréseket szombaton adták át Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

A kuratórium évente a magyar kultúra napja alkalmából adományoz díjakat az oktatás, a kultúra, a tudomány területén kiemelkedő teljesítményt elért személyiségeknek.

Bush az iraki jelenlétről


Az Irakban állomásozó amerikai csapatok hosszútávú jelenlétéről beszélt Kuvaitban az amerikai elnök. George Bush közel-keleti körútjának második állomásán azt mondta: nem tervezik újabb egységek kivonását az arab országból.

Az elnök a közel-kelet stabilitása szempontjából létfontosságúnak nevezte a nemzetközi erők sikerét Irakban, egyúttal felszólította Iránt és Szíriát, hogy tegyen többet az iraki erőszak megfékezéséért.

George Bush Bahreinben, az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban folytatja körútját.

Akciók a szemét miatt Olaszországban


Az olaszországi Szardínián folytatódtak a tiltakozó akciók, amelyeket azért szerveztek, mert a szigetre szállítják a Nápolyban felhalmozódott szemét egy részét.

Cagliariban kövekkel és palackokkal támadtak a rendőrökre fiatalok, a hatóságok könnygázt és gumibotot vetettek be a mintegy 2 ezer tüntető ellen. Az összecsapásokban 8 ember megsérült.

Korábban Szardínia regionális kormányzata ajánlotta fel, hogy kész befogadni és feldolgozni a dél-olasz városban felhalmozódott hulladék egy részét.

Romano Prodi kormányfő az összes olasz régiót erre kérte, de többen elutasították a segítségnyújtást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×