eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gyurcsány szerint ő vezeti az MSZP-t 2010-ben - a nap legfontosabb hírei

A miniszterelnök azt jósolta, hogy ő vezeti majd a Magyar Szocialista Pártot a 2010-es parlamenti választásokon. Gyurcsány Ferenc egy amerikai hírügynökségnek azt mondta: az SZDSZ csak ijesztget, amikor a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzik.

A miniszterelnök szerint ő vezeti majd a Magyar Szocialista Pártot a 2010-es parlamenti választásokon. Gyurcsány Ferenc a Bloomberg amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: meggyőzően nagy az MSZP-n belüli támogatottsága ahhoz, hogy megőrizze a politikai vezetés képességét. A miniszterelnök szerint csak ijesztgetnek a szabad demokraták, amikor azzal fenyegetőznek, hogy kilépnek a koalícióból, ha egészségügyi reformjavaslatuk nem valósul meg. Úgy vélte, hogy a koalíció most simábban működik, mint elődje, Medgyessy Péter kormányzása idején, 2002 és 2004 között, vagy a Horn Gyula vezette első szocialista-szabaddemokrata kabinet idejében, 1994 után. Gyurcsány Ferenc szerint nincs szükség további intézkedésekre ahhoz, hogy Magyarország elérje a 2009-re tervezett, a GDP arányában 3,2 százalékos államháztartási-hiány célt. A Bloomberg emlékeztetett: a miniszterelnök szavai ellentétben állnak Simor András jegybankelnök és több elemző hétfői megnyilvánulásaival, miszerint ehhez további lépésekre van szükség.

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi költségvetés fő számait. A javaslat szerint a hiány jövőre 1117 és fél milliárd forint lesz, a büdzsé bevételét 7899 és fél milliárd forintban, kiadási főösszegét 9017 milliárd forintban határozta meg a Ház.

A Fidesz szerint 2008 a szociális válság éve lesz. Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: a költségvetés prognózisa jelentősen eltér a jegybank számításaitól, hiszen a Magyar Nemzeti Bank magasabb inflációval és a jóval kisebb gazdasági növekedéssel számol, mint a kabinet. Hozzátette: a kormány a közszférában nem tervez bérnövekedést, a konvergenciaprogram módosításában adóemeléssel számol, azaz jövőre csökkenhetnek a reálbérek. Az MDF frakcióvezetője szerint jövőre a stagnálás éve lesz. Herényi Károly az InfoRádióban megismételte a párt korábbi álláspontját, miszerint az egyszázalékos növekedés helyett be kellene vezetni az egykulcsos adót.

Drámai mértékben, 4,2 százalékot esett kedden a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. Az index 1066 ponttal 23899 pontra csökkent. A forgalom 39,7 milliárd forint volt, ebből az OTP mintegy 24 milliárd forinttal vette ki részét, és igen nagy eladói nyomással, 5,1 százalékkal csökkent a papír ára. Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint csupán a negatív nemzetközi hangulat nem eredményezett volna ilyen esést, a magyar piacon más gondok is vannak. A szakember hozzátette: a külföldi befektetők elpártoltak a magyar részvényektől, adják el a papírokat a likviditás érdekében, hogy készpénzhez jussanak.

Folytatná az egyeztetést az autóbuszvezetők nyugdíj korkedvezményéről a szakszervezetekkel a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A tárca szakállamtitkára azt mondta: az érdekképviseletek még nem jelezték tárgyalási szándékukat. Herczog László emlékeztetett: a minisztérium legutóbbi javaslata szerint a menetrend szerinti járatokon dolgozó sofőrök január 1-jétől - busztípustól függetlenül - jogosultak lettek volna a korkedvezményes nyugdíjra, ezt azonban a szakszervezetek elutasították. A Volán társaságok kedd reggel kétórás sztrájkkal tiltakoztak a busztípustól függő korkedvezményes nyugdíj miatt. Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke az InfoRádióban közölte: az üzemkezdet és reggel hétóra között, eltérő időpontokban szervezett akció 3-4000 járatot érintett, a részvétel megközelítette a 100 százalékot, kivéve a Balaton Volánt, ahol a dolgozók felvették a munkát.

A kancelláriaminiszter helyett a pénzügyminiszter irányítja a kormányzati negyed beruházását. Láng Balázs, a beruházás kommunikációs vezetője az InfoRádióban azt mondta: a kormányhatározat a projekt jelentős költségvetési kihatásával indokolta a döntést. Hozzátette: a váltás összhangban van az állami vagyon egységes kezelésével is.

A Rail Cargo Ausztria és a GySEV alkotta konzorcium nyerte a MÁV Cargo privatizációjára kiírt pályázatot. A győztes 102 és fél milliárd forintot ajánlott a valamivel több mint 29 milliárd 533 millió forint össznévértékű, az alaptőke 100 százalékát képviselő értékpapírokért - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Csoportos, de 10 százalék alatti létszámleépítést tervez a Malév. A légitársaság vezetése által kiadott közlemény szerint az intézkedéstől évente 1,2 milliárd forint megtakarítást várnak. Az orosz tulajdonban lévő Malév cégcsoport jelenleg 3508 embert foglalkoztat.

Az örökbefogadási eljárás gyorsítását kezdeményezi az MSZP - közölte Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő. A politikus úgy vélte: a jelenlegi gyakorlat megváltoztatásához a polgári törvénykönyv módosítására lenne szükség.

December 7-ig jelentkezhetnek a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgáira az általános iskolás diákok - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A közlemény szerint a középiskolák mintegy harmada, saját felvételi eljárásában előírja a januárban központilag megszervezett írásbeli vizsgákon való részvételt. A felvételin a vizsgázóknak anyanyelvből és matematikából 45-45 percben egy-egy mindenki számára egységes, központilag készített feladatlapot kell megoldaniuk.

A Magyar Antidopping Csoport vezetőjének közlése szerint minden magyar olimpikont legalább négyszer ellenőriznek Peking előtt. Dr. Tiszeker Ágnes, a nemzeti doppingellenes szervezet vezetője elmondta: a jövő augusztusi olimpiáig folyamatosan végeznek ellenőrzéseket, az idén például az év végéig 806 tesztelést hajtanak végre a csoport szakemberei állami megrendelésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×