eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hatalmas bálna Pesten - képgaléria

2010-re alakítják át a IX. kerületi, egykori közraktárakat - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester. Az új épületegyüttes leginkább egy bálnára hasonlít majd.

2010 nyarára készül el a közraktárakból kialakított kulturális szolgáltató központ - mondta el Demszky Gábor főpolgármester a helyszín bejárásakor. A látványtervek alapján a közraktárak felújított épületeit egy dél felé elnyúló acél-üveg szerkezet fogja kiegészíteni.

"Egy hullámzó vonalú, bálna alakú, 160 méter hosszú építmény az, amit a tervező megálmodott, ugyanezen koncepció jegyében kerül egy hatalmas óramű a háborúban lerombolt negyedik raktárépület oromfalát idéző acél-üveg szerkezetre" - jelentette ki Demszky Gábor.

Kas Oosterhuis, a nyertes pályázat terveit készítő, holland építész elmondta: az épület egyik végétől a másikig átalakul, a szerkezete és formája is.

"Egy ilyen építmény mellett elhaladva átérezzük az átalakulást. Ha, mondjuk, egy hajóról figyelhetjük meg, láthatjuk, hogyan alakul át a régi épület az újjá" - emelte ki az építész.

A létesítményben a többi között galériákat, rendezvénytermet, mélygarázst és szolgáltató egységeket alakítanak ki. Emellett meghosszabbítják mellette dél felé a Duna-korzót, és felújítják az épületektől délre található parkot.

Az átalakításra kiírt közbeszerzési pályázatot a Porto Investment Kft. nyerte. A projektcégnek és a fővárosi önkormányzatnak összesen 8 milliárd forintba kerül a beruházás. A szerződés szerint, mivel az ingatlan a világörökség része, a főváros csupán a közraktárak üzemeltetési és hasznosítási jogát adja át 25 évre a társaságnak, tulajdonjogát nem.

A megállapodás értelmében az önkormányzat az első két évben maximum 100, illetve 300 millió forinttal csökkenti a cég veszteségét. A főváros egyéb forrással nem támogatja a beruházást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×