eur:
389.28
usd:
362.67
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Személycserék lefejezés után

Június elsejétől új vezetője van az igazságügyi és rendészeti minisztériumnak és az országos rendőr-főkapitányságnak is. A tárcát Takács Albert leköszönő ombudsman, a rendőrséget pedig Bencze József vezeti majd.

A budapesti rendőrfőkapitányt május 20-án mentette fel tisztségéből a miniszterelnök. Gergényi Péter május 31-én távozott hivatalából.

A tábornokot azt követően menesztették, hogy nyilvánosságra került: öt rendőr a gyanú szerint megerőszakolt egy fiatal lányt.

"Köszönök mindent Budapest lakosainak. A Budapest rendőrfőkapitányaként eltöltött évekre, a munkatársaimra, az együtt elért eredményekre mindig büszke leszek. Büszke vagyok arra, hogy Önökkel dolgozhattam, csak köszönettel tartozom. Tudom, hogy nagyon kemény voltam Önökkel, tudom hogy nagyon szigorú voltam Önökhöz"" - búcsúzott az állománytól Gergényi Péter.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lesz a Budapesti Rendőr - főkapitány. Információk szerint Gergényi Péter eddigi helyettese, Tóth Gábor a legesélyesebb posztra.

Bene László helyett Bencze József

Az elmúlt hetek botrányai miatt nemcsak a budapesti főkapitány távozott, hanem az országos is. Bene Lászlót szintén május 31-i hatállyal menesztette Gyurcsány Ferenc.

Hétfőtől várhatóan már Bencze József vezeti a rendőrséget. Õ korábban a Vám és Pénzügyőrség Parancsnokságának rendészeti főigazgatója volt.

Az Országgyűlés bizottságai szerdán hallgatták meg a tábornokot, aki több munkát és fegyelmet kér az egyenruhásoktól.

"Vissza kell állítani a közbizalmat. Elsősorban persze munkával, eredményekkel kell visszaállítani. Ebben van szerepe a kommunikációnak is. Azt gondolom, hogy a bűnügyi helyzet nem rosszabb mint tavaly, vagy mint az azt megelőző években volt" - fogalmazott Bencze József.

Petrétei József helyett Takács Albert

Petrétei József igazságügyi miniszter is lemondott tisztségéről. Utóda Takács Albert, aki átvette kinevezési okiratát a köztartási elnöktől, esküjét pedig hétfőn teszi le a Parlamentben.

A leköszönő ombusmant már meghallgatták az illetékes bizottságok. A kormánypártok támogatták, az ellenzéki képviselők pedig elutasították Takács Albert kinevezését. A miniszterjelölt politikamentes rendőrséget ígért.

"Azt vállalom, hogy a rendőrségnek a nyugodt, szakmai tevékenységét biztosítom. Mindent el fogok annak érdekében követni, hogy a rendőrségen belül se keletkezzenek politikai konfliktusok és azért is megteszek mindent, hogy se ilyen se olyan politikai nyomás a rendőrséget ne érje" - fogalmazott Takács Albert.

Elődje, Petrétei József 2004. októberétől vezette a tárcát, az országos rendőrfőkapitány 2004. szeptemberétől töltette be a posztot, Gergényi Péter pedig négy évig vezette a budapesti rendőrséget.

Hanganyag és szöveg: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×