eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy vagon pénzből újulhat meg a Várbazár

Az I. kerület polgármestere szerint európai uniós források bevonásával mintegy 5-7 milliárd forintból lehetne helyreállítani a Lánchíd szomszédságában álló Várbazárt. Nagy Gábor Tamás az InfoRádiónak azt mondta: a hasznosítást állami irányításban kéne tartani.

A kormánynak döntenie kéne arról, hogy kiemelt fejlesztési programként beemeli-e a Várbazár helyreállítását a Nemzeti Fejlesztési Tervbe vagy sem - mondta az InfoRádiónak az I. kerület fideszes polgármestere.

A Medgyessy-kormány egykor döntést hozott a Budai Vár teljes felújításáról, Nagy Gábor Tamás szerint azonban akkoriban még nem álltak rendelkezésre azok a vissza nem térítendő uniós pénzügyi alapok, amelyekhez ma már hozzá lehet férni.

Nem olcsó

A szakértői vélemények szerint a Várbazár felújítása 5-7 milliárd forintba kerülne - jelentette ki a polgármester, ebben az esetben azonban nem épülne mélygarázs, nem létesülnének új beruházások, csupán azt a területet állítanák helyre, amelyet Ybl Miklós tervezett Erzsébet királyné kertjének.

A hajdani park ismét park lehetne korzóval, üzletekkel, kávézókkal, éttermekkel, galériákkal, a testőrgárdisták hajdani lakóépületeiből pedig irodák vagy szállók alakulhatnának - fűzte hozzá Nagy Gábor Tamás.

Befektetés állami irányítással

A fideszes politikus szerint a beruházások üzemeltetésébe, a kivitelezésbe be lehet vonni a magántőkét, a stratégiai cél azonban az lenne, hogy az állam ne vonuljon ki a feladat ellátásából, maradjon "az ügy ura".

Nagy Gábor Tamás úgy véli: a terület hasznosítását nem szabadna átadni a befektetőknek, azt állami irányítással és felelősségvállalással kéne megoldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×