eur:
390.94
usd:
366.07
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gyurcsány és a kommunikáció: titkok és talányok

Az MSZP tavaly őszi önkormányzati veresége óta szinte teljesen kicserélődött a miniszterelnök kommunikációs csapata. Gyurcsány Ferenc mellett lényegében már csak Gál J. Zoltán, valamint Keszthelyi András és Daróczi Dávid maradt. A kormányszóvivői poszt továbbra is betöltésre vár.

Legutóbb László Boglár, a miniszterelnök sajtófőnöke, valamint február végén Danks Emese kormányszóvivő hagyta ott a kormányzati kommunikációs csapatot.

Az InfoRádió Gyurcsány Ferenc környezetéből több forrásból is úgy értesült, hogy a munkahelyi légkör és az egységes stratégia lényegében a kormányfő, ha lehet így fogalmazni, egyik legfőbb tanítványa, Szigetvári Viktor távozásával bomlott meg.

A huszonéves szakember irányította a szocialisták tavaszi parlamenti, illetve őszi önkormányzati kampányát. Utóbbi kudarca és sajtóhírek alapján Gál J. Zoltánnal való nézetkülönbségei miatt tavaly év végén szakított a magyar politikával és információink szerint külföldi, elsősorban dél-kelet európai országokban kamatoztatja képességeit. Értesüléseink szerint Szigetvári Viktor Levendel Ádámmal, a Szonda Ipsos igazgatójával indított közös céget.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy április 1-től Szigetvári Viktor visszatér az MSZP kommunikációs stábjába. Fő feladata a 2010-es kampány előkészítése lesz.

Batiz András ment, a cége maradt

A legutóbbi kommunikációs átalakulás idején cseréltek kormányszóvivőt is. Akkor Batiz Andrást a TESCO-ból átigazolt Danks Emese váltotta. A kereskedelmi televíziós múlttal rendelkező Batiz András ezt követően igazgatói posztot kapott a Miniszterelnöki Hivatalban.

Lényegében ő hangolta össze a kormányzati és a pártpolitikai, tehát elsősorban a kabinet és az MSZP megnyilvánulásait. Az őszi választási kudarc után aztán ő is távozott, elsősorban magánéleti okokkal indokolta lemondását. Úgy tudjuk, hogy saját cégén keresztül továbbra is kapcsolatban maradt a kormányzattal.

Batiz találta ki Demcsákot?

Olyannyira, hogy állítólag az ő ötlete volt Demcsák Zsuzsa kiválasztása is a kormányszóvivői posztra. Ugyanis a központi agytröszt egy eladható személyiségben látta a kabinet döntéseiről tájékoztató ideális jelöltet.

A sajtó aztán az egykori tévés riporter-műsorvezető erotikus fotói, a legnagyobb ellenzéki párt pedig férje nem tisztázott, a médiában egyenesen maffiakapcsolatoknak nevezett múltja miatt kényszeríttette meghátrálásra Demcsák Zsuzsát.Miután erőteljesen fogyatkozott Gyurcsány Ferenc stábja, a miniszterelnök legfőbb bizalmasa és kabinetfőnöke, Gál J. Zoltán államtitkár új stábot verbuvált. Az új emberek mindannyian a versenyszférából érkeztek, mindegyikük vezetői tisztségbe.

Mennyiért dolgoznak?

Pimper Richárd, Baráth Péter, Tóth András, Kirsch Zsuzsanna és Rózsa Gyöngyi fizetése ellenzéki nyomásra nyilvánosságra került. A miniszterelnöki kabinetfőnök-helyettes, Pimper Richárd szakállamtitkárként bruttó 854 500 forintos illetményt kap havonta.

Baráth Péter kommunikációs főigazgató, Kirsch Zsuzsa marketingkommunikációs igazgató, Rózsa Gyöngyi PR-igazgató és Tóth András, a kabinet szakpolitikai igazgatója közszolgálati jogviszony keretében, politikai főtanácsadóként látják el munkájukat; illetményüket és juttatásaikat a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény szabályozza, fizetésük egységesen havi bruttó 900 000 forint.

A legnagyobb büntetés?

A kormány ugyanakkor azzal vágott vissza, hogy szerinte a Fidesz egyetlen évben költött annyit kommunikációra, mint a mostani koalíció négy év alatt összesen. Időközben aztán egy újabb újságíró is érkezett a csapatba. Gréczy Zsolt, a Népszabadság munkatársa lett Gyurcsány Ferenc egyik főtanácsadója.

Több informátorunk tudni véli, hogy esetleg ő lehet a kormányszóvivői poszt várományosa is, ami hivatalosan április elejétől betöltetlen. Ideiglenesen Gál J. Zoltán viszi a szót, akinek kritikusai szerint az lenne a legnagyobb büntetése az elmúlt időszak kommunikációs fiaskói miatt, ha újra kormányszóvivő lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×