eur:
390.94
usd:
365.85
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Mi lesz a bezárásra ítélt kórházakkal?

A Schöpf-Merei várhatóan magánkórház lesz, a pszichiátriai intézet és a svábhegyi kórház épületeit pedig eladják. Az egészségügyi tárca egyelőre csak annyit közölt a három kórházról, amelyet áprilisban zárnak be, hogy mindegyikben miniszteri biztos fogja felügyelni a megszűntetést.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a bezárásra ítélt kórházakról csak annyit árult el, hogy átalakításukat intézményenként egy miniszteri biztos fogja koordinálni.

A biztosok feladata lesz a leépítések és a műszerek elszállításának megszervezése.
A három kórház közül a Schöpf-Merei Ágost várhatóan magánkórház lesz a sajtóban korábban megjelent hírek alapján.

Az intézmény vezetése ugyanis egy olyan koncepción dolgozott, amely szerint a szülészet és a nőgyógyászat fizetőssé válna, a koraszülött-részleg pedig máshová költözne.

Demszky: a fővárosnak nincs pénze a Schöpf-Mereire

Demszky Gábor főpolgármester egy korábbi nyilatkozata szerint, ha a menedzsment megalapozott javaslatot tesz le az asztalra, akkor az ingatlant a főváros bérleményként az intézmény rendelkezésére bocsátja.

"Ha a Schöpf-Merei kórház finanszírozását az OEP a miniszter rendelkezése alapján megszűnteti, akkor a főváros nem lesz abban a helyzetben, hogy a kórházat üzemeltesse, kivéve, ha a kórház magánkórházként, tehát az OEP finanszírozása nélkül működik tovább" - közölte a főpolgármester.

Garamvölgyi György, a kórház főigazgatója még nem tudott nyilatkozni az ügyben. A Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályán is csupán azt az információt közölték, hogy a főpolgármesteri kabinet jövő héten tárgyalja a kérdést.Nemrég a sajtóban megjelent, hogy a Kincsári Vagyoni Igazgatóság az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézethez és a Svábhegyi Kórházhoz tartozó ingatlanok eladását hirdette meg.

Zelles Sándor, az igazgatóság vezetője azonban elmondta, az érintett telkek és épületek már több mint 10 éve üresen, kihasználatlanul állnak, az intézmények nem ezekben folytatják tevékenységüket. Kérdésünkre, hogy a jelenleg is használt ingatlanok eladásával foglalkoztak-e már, Zelles Sándor nemmel válaszolt.

Hat-hétezer orvos és asszisztens vált munkahelyet

Az intézmények sorsáról szerettük volna megkérdezni a kórházak vezetőit is, ám sajnos egyiküket sem értük el. A korábbi hírek szerint a két ingatlant kiürítik és értékesítik. Az ebből befolyó összeget pedig az ígéret szerint egészségügyi fejlesztésekre fordítják. A kórházi személyzet elvileg más intézményekbe kerül.

Molnár Lajos a kórházlista bejelentése kapcsán elmondta, az átalakítások miatt, az országban körülbelül 1500 orvosnak és 5-6 ezer asszisztensnek és kórházi dolgozónak kell munkahelyet váltania.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×