eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb megszorítás előtt az oktatás?

Újabb reformra készül az oktatási tárca mind a közoktatás, mind a felsőoktatás területén. A Fidesz birtokába került minisztériumi munkaanyagban még szerepel a pedagógusi óraszámok fizetés nélküli tovább emelése, ám a tárca szerinti hivatalos dokumentumban ennek már nincs nyoma.

Bár a közoktatási és felsőoktatási törvény tavaly őszi módosításakor az ágazat szereplői azt hihették, lezárultak a reformok, úgy tűnik, hogy tavasszal új változások elé néz az oktatás. A két jogszabály módosításáról egyelőre csak szakmai egyeztetések folynak, így a változásokról keveset tudni.

Egy - a Fidesz által az InfoRádiónak is eljuttatott - munkaanyag szerint a kormány meghatározna egy minimum és egy maximum óraszámot, amelyen belül fizetés nélkül lehetne emelni a pedagógusok óraszámát. A dokumentumban szó van arról is, hogy a középiskolai kollégistáknak hétvégén térítési díjat kellene fizetniük, hogy benn maradhassanak a kollégiumban.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium azt állítja: egy másik dokumentumot küldenek szét az ágazat szereplőinek egyeztetésre.

Az InfoRádiónak is megküldött nem hivatalos szakmai munkaanyag tipográfiájában teljesen, tartalmában pedig szinte teljesen azonos a Fidesz birtokába került dokumentummal, azzal a különbséggel, hogy nem tartalmazza a pedagógusi óraszámok változásait, de a kollégistákkal kapcsolatos szigorításról szó van az írásban. Az oktatási tárcánál állítják: nincs napirenden a pedagógusok óraszámának változtatása.

Felsőoktatás

A felsőoktatásban szintén reformokra készül a kabinet. Az oktatási minisztérium szakállamtitkára a felsőoktatási kerekasztal keddi ülése után azt mondta: az új jogszabály szerint egy oktatónak csak egy főállása és egy részállása lehetne.

Emellett rögzítenék a pályakövetési rendszer részleteit is, azaz minden végzős hallgatónál nyomon követnék, hogy hol helyezkedett el, így mérve a munkaerőpiaci igényeket.

A tervek szerint bevezetnének egy új finanszírozási modellt is, amely alapján az egyetemek és főiskolák a szaktárcával kötött megállapodás alapján kapnák az állami támogatást, ennek részleteiről azonban egyelőre nem tudni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×