eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsányt "egy bizonyos kör félretájékoztatta"?

A Semmelweis Egyetem az Alkotmánybírósághoz fordul, ha az állam és a főváros a Szent János Kórházhoz csatolja a Kútvölgyi kórházat. A vezető politikusokat is gondozó Kútvölgyi megmentéséért az egyetem rektora levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz.

Karády István professzor, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja elmondta: attól tartanak, hogy az egyetem szépen felfejlesztett kutató- és oktatókórházát magánosítani akarják, és ezért csatolnák el.

A kórházat 1991-ben egy kormányrendelettel csatolták az egyetemhez. Az elmúlt 16 évben a SOTE igen sok fejlesztést hajtott végre benne, hogy alkalmas legyen egy kutató- és oktatókórház funkcióira.

Hangsúlyozta: a vezető politikusokat - már az államtitkárokat is - ebben az intézményben kezelik, akik ragaszkodnak is a kórházhoz. Tőlük tudják, hogy a miniszterelnököt valószínűleg "egy bizonyos kör félretájékoztatta", és a kormányfő azt az információt kapta, hogy az egyetem is hozzájárul az elcsatoláshoz.

A professzor hangsúlyozta: szívesen bekapcsolódnak a budapesti betegellátásba, ha a Szent János Kórháznak segítségre van szüksége, ehhez azonban szerinte nem kell egyesíteni a két intézményt.

Egyszer már volt arra példa, hogy egy egyetemtől el akartak venni egy épületet.

1994-ben azonban a szegedi eset kapcsán az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az egyetem a társadalom számára olyan fontos tevékenységet végez, amely nem csorbítható az elcsatolással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×