eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Török Gábor: a magyar politika álszent

A Vision Consulting igazgatója álszentnek tartja a miniszterelnök konszenzusra törekvő kísérleteit Gyurcsány Ferenc pénteken nyilvánosságra hozott írása alapján. Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kormányfő kiutasította politikai ellenfelét a közéletből.

Gyurcsány Ferenc az írás elején a konszenzuskeresés fontosságát fogalmazta meg, a végén azonban a Fideszt a demokratikus normáktól való távolodással vádolja meg, miközben mintha azt tartaná kívánatosnak, hogy a pártok az egymás demokratikus alapelvekbe vetett hitét ne kérdőjelezzék meg. Nincs ebben ellentmondás?

Mondhatnám, hogy én sem értem amiről szó van, de attól tartok, hogy azért értem. Szerintem pontosan ez a kettősség mutatja azt, hogy a magyar politikában az ilyen konszenzuskereső magatartás és retorika mennyire álszent. A pártok rendszeresen arról beszélnek, hogy mennyire jó lenne az ellenoldallal való megegyezés. Ez egyébként nemcsak a baloldal sajátja, a jobboldali retorikában is gyakran felmerül, de Gyurcsány Ferenc azt mondja, hogy a konszenzus csak akkor képzelhető el, ha nem az antidemokratikus, nacionalista, radikális, populista Fidesszel történik. A Fidesz pedig azt mondja, hogy ez csak akkor történhet meg, ha nem Gyurcsány Ferencről van szó a másik oldalon, mint tárgyalópartnerről. Én azt gondolom, hogy a magyar politika konszenzusfogalma egy álszent fogalom, amely arra szolgál, hogy azt bizonyítsa a politikai fél, hogy nem ő az, aki miatt a konszenzus nem jön létre. Egyébként ez is a fogalmazvány újdonsága. Gyurcsány Ferenc ilyen összeszedetten, koherensen még nem zárta ki a politikai ellenfelét.

Ez így túl könnyen átlátható, hiszen hogyan tárgyalhatna egy magát demokratának, baloldalinak nevező ember egy olyan politikai erővel, amely szerinte nem demokrata.

Persze, de csak gondolkodjunk el azokon a mondatokon, amely ezekben az években nem a mérsékelt középpártok parlamenti váltógazdasága zajlik, hanem a bal- és jobbközép pártok demokratikus koalíciója vív kiélezett küzdelmet a demokratikus alapkonszenzust egyre inkább elutasító radikális populista párttal, a Fidesszel. Hát miről szól ez? Arról szól, hogy az a politikai erő, amelynek jelenleg a legnagyobb a támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint, és amely a választásokon is a legnagyobb ellenzéki pártként szerepelt, és amelyre a választók jelentős száma szavazott, az Gyurcsány Ferenc értékelésében nem része a demokratikus konszenzusnak, nem része a demokratikus pártoknak. Tehát egy antidemokratikus politikai pártnak bélyegzi, amely ebben az értelemben kívül áll a magyar demokratikus alkotmányon is.

Ez nem párja annak a Fidesznek tulajdonított logikának, hogy a Fidesz állítólag szereti a szocialistákat a demokratikus normákon kívül látni? És ez szemmel láthatóan nem jött be.

Hogyne lenne párja. Csak ez az iromány azt hirdeti magáról, hogy az a célja, hogy megtegye az első lépéseket a megbékélés irányába, hogy visszatérjünk a párbeszéd irányába. De hogyan lehetne párbeszéd úgy, ha több mint kétmillió ember szavazatával támogatott párttal az ember nem hajlandó szóba állni, sőt azt mondja rá, hogy antidemokratikus. Ez valóban párja annak, amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy a baloldal ráront a nemzetére. Az ellenfél kölcsönös kitagadásáról van szó, ez mutatja legjobban, hogy január 26-án, az írás megjelenésének napján a magyar politikusok ugyanott tartanak ahol korábban, kölcsönösen félelmekre alapozott politikát folytatnak, és a másik teljes kiutasításáról beszélnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×