Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyilvános, miről beszélt Debil és Gyík a zavargás idején

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Feloldotta az október 23-ai zavargásokkal kapcsolatos iratok egy részének titkosságát a kancelláriaminiszter.

A Miniszterelnöki Hivatal honlapján olvasható szöveg szerint "Szilvásy György úgy ítélte meg, hogy a közérdek, jelen esetben az igaztalanul megvádolt rendőrség becsületének helyreállítása indokolttá teszi a dokumentumok titkosításának feloldását, ezért ezt kezdeményezte a nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatójánál. A feloldás 2006. november 2-án, 14 órakor megtörtént".

A rendőri rádióforgalmazás szövegében többek között az olvasható, hogy "az Astoriához ne engedjétek ezt a tüntető csoportot, akadályozzátok meg, megy a többi kötelék is".

"Gyorsítsátok meg, számoljátok fel a tüntető tömeg nem mehet oda az Astoriához, nem zavarhatja meg a Fidesz nagygyűlését. Ott a 300-as besegít, körbezárni őket, teljesen fölszámolni, ha kell az összeset előállítani" - hangzott az utasítás október 23-án negyed ötkor.

Öt perccel később: "az az utasítás, hogy ez a tüntető tömeg nem mehet oda az Astoriához. A 300-as mindenféleképpen akadályozza meg az odajutásukat, ott volt a Deák térnél, remélem tovább nem ment a tömeg".

Miután a visszajelzés azt jelzi, hogy "a tömeg túlment a Deák téren és az Astoria felé tudjuk innen a kereszteződésből kiterelni", a parancsnok közli: "Ne tereljétek az Astoria felé..."

Valamivel később a 705-ös jelzésű kötelék közli: "A 600-as a Bajcsy és az Andrássy út kereszteződésében 3 vízágyúval áll, mert amennyiben megindulunk, úgy a teljes tömeget a Fidesz rendezvényére toljuk rá. Nem tudok továbbmenni egyelőre, mert akkor a rendezvényt megzavarom".

Ehhez hasonló részletekből is úgy tűnik, hogy a rendőrök nem akarták "rátolni" a tüntetőket a Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlésére. Néhány - Debil és Gyík fantázianevű - tüntető lehallgatott telefonbeszélgetése pedig azt látszik alátámasztani, hogy a nagygyűlés résztvevőit szerették volna a rendőrökkel konfliktusba keverni.

A nyilvánosságra hozott hangfelvételeket és ezek leiratait teljes terjedelmében elérheti erre a linkre kattintva.