eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Fideszes EP-képviselő: Magyarországon féldemokrácia van

A magyar politikában az ellenfelek mindig egymás kiszorítására törekszenek, ilyen szempontból féldemokratikus rendszer van Magyarországon - mondta az InfoRádióban Schöpflin György politológus. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a Gyurcsány-beszéd rádöbbentette a szavazókat, hogy nem azt kapták, amire szavaztak, és amit a média is közvetített a kormányról.

A rendszerváltozás egy féldemokratikus rendszert hozott létre, amely olyan szempontból demokratikus, hogy demokratikus választások zajlanak, és a kormány demokratikus legitimációt kap. A demokratikus értékek integrálása és internalizálása nem történt meg, így ezeket nem is alkalmazzák a politikusok önkorlátozásra - mutatott rá Schöpflin György.

A politológus professzor szerint "az önkorlátozás az, hogy az ember elismeri: a politikában ellenfelek vannak, de ellenségek nincsenek, tehát nem arra törekszik a hatalom gyakorlásakor, hogy teljesen kiszorítsa ellenfelét a politikai mezőnyből".

Ez a fajta önkorlátozás a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint mindkét oldalról hiányzik, bár ebben a tekintetben az Orbán-kormány elnézőbben viselkedett a baloldallal, mint fordítva.

Ami az elmúlt négy évben történt, az egyértelmű, hogy a jobboldal "démonizálására, kizárására, eltüntetésére" irányult - vélekedett Schöpflin György.

A politológus szerint a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatása abban hozott változást, hogy rádöbbentette a szavazókat: ez a kormány mégsem az, amelyre szavaztak.

Schöpflin György szerint a kormányról kialakult torz képért felelős a magyar média is, amely szintén nem tartja be az önkorlátozás szabályait, és amelynek döntő többsége nem is próbál semleges lenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×