eur:
389.67
usd:
363.15
bux:
68207.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Drasztikusan drágulhat a kenyér alapanyaga

Augusztustól akár húsz százalékkal is drágulhat a liszt, mert a feldolgozók már nem tudják vállalni a jelentős költségnövekedést. Szakértők szerint több céget csőd fenyeget, elsősorban az energiárak növekedése és az áfa emelkedése miatt.

A Világgazdaság írja, hogy augusztustól húsz százalékkal drágulhat a liszt, mivel a feldolgozók nem képesek lenyelni a folyamatos és jelentős költségnövekedést. Szakértők szerint a malomipari cégek ezzel is csak ideig-óráig húzhatja, és sokakat akár már az idén csőd fenyeget. A vállalkozásokat kedvezőtlenül érinti az energiaárak száguldása, miközben az is sújtja őket, hogy öt százalékkal emelkedett az élelmiszerek áfa-kulcsa.

A Népszabadságból kiderül: nem lepik el a fővárost az úszó Európa-bajnokság iránt érdeklődő külföldi turisták, de a Margitszigeten és környékén érzékelhetően nő majd a tömeg. A szerdán megkezdett versengés iránt a jövő héten lesz majd jelentősebb az érdeklődés, amikor elkezdődnek a nagyobb vonzerejű úszószámok. A szervezők majdnem kétezer hivatalos vendégnek foglaltak szállást, elsősorban négycsillagos szállodákban, ám a szállodai szövetségtől olyan hírek érkeztek, hogy a jelenlegi időszak még az előző évinél is gyengébbnek mutatkozik.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a kormány tervei szerint a következő években az állam teljesen kivonul a felsőoktatásból. Az egyetemek egy fillér támogatást sem kapnának, a jövőben profitorientált társaságokként működnének, amelyeknek fő bevételi forrását a tandíj jelentené. Valamennyi diák költségtérítéses képzésben részesülne, és pályázat útján szerezhetne állami támogatást tanulmányi költségeinek fedezéséhez.

A Napi Gazdaság információi szerint jogi és pénzügyi technikákkal javítaná a kormány azon vállalkozások helyzetét, amelyek a kifizetések késlekedése miatt kerülnek nehéz likviditási helyzetbe. A közbeszerzési törvény őszre várható módosítása mind a fő-, mind az alvállalkozóknak nyolc, illetve tizenhat napos határidőket szab meg a fizetések teljesítésére. Ellenkező esetben inkasszóval kell szembenézniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedéssel indult a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×