Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Otthon szülte ikreit, egyik gyermeke meghalt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy otthoni szülés miatt. A rendőrség egy szülésznő, két ápoló, valamint az édesanya ellen indított eljárást. Az otthon bonyolított ikerszülés során az egyik gyermek meghalt.

Az eset még 2003 végén történt Budapesten. A 31 éves asszony az otthonszülést választotta annak ellenére, hogy ikreket várt.

Az első gyermek még komplikációk nélkül jött világra, a második gyermeknél viszont már problémák adódtak.

Az újszülött, bár gyorsan kórházba került, súlyos agykárosodást szenvedett, és 2004 júniusában meghalt.

A rendőrségi feljelentést a SOTE II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója tette - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályának vezetője.

A rendőrség orvos-szakértőt rendelt ki, aki megállapította, hogy a körülmények nem voltak megfelelők a komplikációmentes szüléshez. Emiatt az egyik gyermek agya súlyosan károsodott.

Fülöp Valter elmondta azt is, hogy bár az egészségügyi törvény engedélyezi az otthonszülést, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium ellenzi azt.

Az otthonszülő nő ellen azért indult eljárás, mert tudta, hogy az ikerszülés esetén komplikáció léphet fel, ennek ellenére vállalta az otthonszülést. Erre figyelmeztették orvosai is.

Az otthoni szülést segítő orvos és a közreműködő ápolók úgy vélik, nem hibáztak.

A Büntető törvénykönyv egyébként 3 éves szabadságvesztéssel bünteti a maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetést.

Minden századik otthoni szülés

Magyarországon a szülések 99 százaléka kórházban történik, csupán egy százalék körüli az otthon szülések száma. Az Egyesült Államokban évente mindösszesen 26 ezer szülés zajlik otthon; ez a szüléseknek csak 0,6 százaléka.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium úgy véli: a szülő nő és az újszülött egészsége csak kórházi körülmények között biztosítható.

A szakmai szervezet egy korábbi állásfoglalása szerint az a szülész szakorvos, aki tervezett otthon szülést vállal, vét hivatásának esküje és a fennálló szakmai irányelvek ellen.

A kollégium egy olyan szakmai szervezet, amely közvetve dönthet orvosok felfüggesztéséről is.