eur:
389.46
usd:
363.31
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Barcelona, 2023. október 8.A katalán függetlenségi vezetők amnesztiája ellen tüntetnek Barcelonában 2023. október 8-án. A Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet felhívására több tízezren vettek részt a belvároson áthaladó menetben, amely a Nem az én nevemben: sem amnesztia, sem önrendelkezés feliratú molinó mögött vonult fel. A spanyol parlament két katalán függetlenségi pártja, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), valamint az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) a katalán vezetők rehabilitálását szabta feltételül ahhoz, hogy képviselői akár csak tartózkodással közreműködjenek az új spanyol kormány megalakulásában.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Marta Pérez

Tízezrek tüntettek a katalán függetlenség ellen

Barcelonában több tízezer ember vonult fel, hogy tiltakozzon a katalán szeparatista vezetőknek adott amnesztia ötlete ellen. A tömegdemonstráció a függetlenségpártiak szeptember eleji monstre felvonulását követi.

Ezúttal nem az Estelada, a kubaira emlékeztető csillagos-sávos katalán függetlenségi zászló lobogott Barcelona utcáin, hanem a spanyol.

Ami az utcára küldte konzervatív és nacionalista spanyol politikusokat támogató tömeget, az Pedro Sánchez szocialistapárti, ügyvezető kormányfő lépése volt. Pedro Sánchez azt reméli, hogy a katalán szakadároknak adott engedménnyel – a börtönre ítélt vezetőiknek adott amnesztiával – sikerül kormányt alakítania.

A vasárnapi tüntetést a Societat Civil Catalana függetlenségellenes csoport szervezte, miután a katalán szeparatista pártok közölték, hogy csak akkor fontolják meg egy új, szocialista vezetésű kormány támogatását a júliusi eredménytelen parlamenti választások után,

ha cserébe amnesztiát kínálnak a vezetőiknek.

Bár a választásokon a konzervatív Néppárt (PP) végzett az első helyen, nem tudta megszerezni a képviselők támogatását a kormányalakításhoz. Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök most VI. Fülöp spanyol király áldását kapta arra, hogy megpróbáljon kormányt alakítani, de ezt csak a keményvonalas, függetlenségpárti Junts párt szavazataival teheti meg, amelyet a volt katalán regionális elnök, Carles Puigdemont vezet.

Puigdemont, hat évvel ezelőtt elmenekült Spanyolországból, hogy elkerülje az elszakadási kísérlet megszervezésében játszott szerepe miatti letartóztatást és egyike a több száz katalán aktivistának, akik ellen büntetőperek indultak – emlékeztet a The Guardian.

Az ellenzéki politikusok szerint Pedro Sánchez amnesztiára való hajlandósága újabb bizonyítéka annak, hogy túlzottan támaszkodik a katalán szeparatista pártokra és hogy egy cinikus húzással próbál hatalmon maradni.

A vasárnapi tüntetésen felszólaló néppárti vezető, Alberto Núñez Feijóo a javasolt politikai megállapodást „hátrafelé tett lépésnek” nevezte, amelyet a spanyolok többsége ellenez.

„Mi a demokrácia mellett állunk és mindent, ami reakciós döntésnek minősül, minden demokratának el kell ítélnie” – mondta.

„Katalónia nem egy olyan üzlet vagy társadalom, amely eladhatónak vagy alku tárgyának tatja a miniszterelnöki tisztséget”

– tette hozzá.

A rendezvényen ott volt Isabel Díaz Ayuso, a madridi régió populista néppárti vezetője is, akit gyakran emlegetnek Feijóo lehetséges utódjaként. Ő azt mondta: Pedro Sánchez „zsarnoki módon zsákutcába próbál minket vezetni” egy maréknyi szavazatért cserébe.

Santiago Abascal, a szélsőjobboldali Vox párt vezetője – amelynek felemelkedése nagyban köszönhető a katalán függetlenség heves ellenzésének – az amnesztiát „az alkotmány és a keményen dolgozó, becsületes emberek elleni támadásnak” nevezte, akik „fizetik a bírságokat és az adókat, és betartják a törvényt, még akkor is, ha nem értenek vele egyet”.

Katalónia függetlenségpárti regionális elnöke, Pere Aragonès a jobboldal és a szélsőjobboldal kudarcának minősítette a vasárnapi tüntetést és azt mondta, hogy az csak ahhoz vezethet, hogy még hevesebben követelik majd a függetlenséget. A spanyol Szocialista Párt vezetőjének november 27-ig kell kormányt alakítania, máskülönben Spanyolországban ismét választásokat kell rendezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×