eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Madrid, 2023. július 24.Pedro Sánchez miniszterelnök, a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) jelöltje a párt eredményváró rendezvényén Madridban 2023. július 23-án, az előrehozott parlamenti választások napján. Sánchez pártja 31,8 százalékos támogatottsággal a második helyen végzett az Alberto Núnez Feijóo vezette jobboldali Spanyol Néppárt (PP) mögött.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez

Nagy Sándor Gyula: nem lesz néppárti miniszterelnöke Spanyolországnak, Pedro Sánchez újrázhat

A konzervatív Néppárt (PP) júliusban megnyerte az előre hozott parlamenti választást, majd patthelyzet alakult ki a spanyol kormányalakítás körül. Csütörtökön a katalánok támogatásával Pedro Sánchez leköszönő miniszterelnök szocialista pártjából választott házelnököt a spanyol parlament. Nagy Sándor Gyula szerint ez döntő tényező lehet abban, ki kap megbízást a királytól a kormányzásra. Az eddigi miniszterelnök várja a legjobb helyzetből a következő hetek fejleményeit.

Az előre hozott parlamenti választás után mindkét blokk győzelmet hirdetett, miután a Pedro Sánchez vezette Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) ugyan kevesebb mandátumot szerzett, mint a konzervatív Néppárt (PP), de a korábbi választásokhoz képest növelni tudta támogatóinak, illetve parlamenti helyeinek a számát.

Csütörtökön újabb szavazást tartottak, ezúttal már a parlamentben a házelnök, valamint az alelnökök személyéről voksoltak. Az eddigi miniszterelnök, Pedro Sánchez pedig az eredmények ismeretében közelebb került az újbóli kormányalakításhoz. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára azt mondta az InfoRádióban, még a szocialista jelöltet is meglepte, hogy abszolút többséget szerzett az elnökválasztás első fordulójában, erre senki sem számított. A Carles Puigdemont vezette függetlenségpárti katalánok hét szavazata egészen a szavazás pillanatáig nem volt biztosra vehető. Cserébe egyetlen ígéretet kaptak a szocialistáktól, nevezetesen, hogy a képviselők a parlamenti felszólalások során használhatják a regionális nyelveket,

így hamarosan akár már baszkul, katalánul és galíciaiul is lehet majd beszélni az országgyűlésben.

Sőt, Pedro Sánchez azt is megígérte, hogy uniós szinten is megpróbálja elősegíteni ennek a három nyelvnek a használatát, mivel jelenleg nem hivatalos nyelvek az Európai Unióban. „Gyakorlatilag ígéretekre szavaztak a katalánok, illetve a jóindulatukat mutatták ezzel a szavazattal” – mondta a szakértő.

Ugyanakkor a korábbi szövetséges baloldali katalán republikánusokhoz (ERC) hasonlóan a Míriam Nogueras vezette Junts nevű párt is kijelentette, hogy nagyon komoly tárgyalások várnak Pedro Sánchezre, ha a támogatásukat kéri a miniszterelnöki poszt újbóli megszerzéséhez.

A Latin-Amerika-kutató szerint a konzervatív Néppárt (PP) ebben a helyzetben gyakorlatilag nem tud kormányt alakítani. Mint mondta, a mostani elnökválasztáskor megszegték az ígéretüket és nem szavazták meg a Vox jelöltjét az alelnöki pozícióra. Emiatt most két alelnöke van a Néppártnak és egy sincs a Voxnak. Mindezek után utóbbi párt elnöke, Santiago Abascal közölte, megkérdőjelezik minden eddigi, PP-vel való tárgyalásuk komolyságát. Ez az álláspont természetesen sokat változtat a viszonyokon, hiszen Abascal korábban tett egy olyan kijelentést, hogy ha a Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo miniszterelnök-jelöltként a parlament elé áll, akkor a Vox feltétel nélkül meg fogja őt szavazni.

A házelnök és az alelnökök mostani választásán történtek miatt ez az ígéret semmisé válhat. De ha végül mégis támogatnák a PP vezetőjét, a parlamenti matematika szerint akkor sem tudnának többséget szerezni.

„Néppárti kormányfője ebben a parlamenti ciklusban nem lesz Spanyolországnak”

– jelentette ki Nagy Sándor Gyula.

Ami a következő hetek várható eseményeit illeti: Pedro Sánchez, Alberto Núnez Feijóo és a parlament elnöke valószínűleg egyeztet majd a spanyol királlyal. A megbeszélések tárgya nyilvánvalóan az lesz, kit bízzon meg az uralkodó kormányalakítással. Az egy kulcsmomentum lehet ebben a kérdésben, hogy a parlamenti házelnökválasztáson többséget tudtak felmutatni a szocialisták, míg a Néppárt rosszul szerepelt. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára úgy véli,

Pedro Sánchez újrázhat, ő kaphatja meg a lehetőséget a kormányzásra.

Valamikor szeptember környékén lehet erről szavazás a parlamentben. Sok mindennek a függvénye, hogy ez a szavazás az első vagy csak a második fordulóban lesz-e sikeres. A szakértő véleménye szerint döntő faktor lehet, hogy Pedro Sánchez mennyire lesz hajlandó engedni a katalán és a baszk szeparatisták különböző követeléseinek. „A nyelvhasználat senkinek sem fáj. Ez egy olyan kategória, amit gyakorlatilag akár EU-s szinten is lehet kérni és a parlamentben is nyugodtan használhatják majd ezeket a nyelveket” – tette hozzá.

Inkább az okozhat sokkal komolyabb fejtörést a szocialistáknak, ha a katalánok vagy a baszkok kötelező érvényű népszavazást akarnának a függetlenségükről vagy esetleg bejelentenék igényüket egy pénzügyi reformra a Katalónia és a központi spanyol kormányzat közötti bevétel-kiadás megosztása kapcsán. „Nagyon kemény tárgyalásokra számíthatunk és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy gyorsan meg tudnak majd állapodni egymással a felek, ha egyáltalán meg tudnak” – fogalmazott a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×