eur:
389.91
usd:
363.84
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Alberto Núnez Feijóo, az ellenzéki Spanyol Néppárt (PP) elnöke és miniszterelnök-jelöltje (k) bejelenti pártja választási győzelmét Madridban 2023. július 23-án, az előrehozott parlamenti választások napján. A jobboldali politikai formáció a leadott szavazatok 32,7 százalékával 136 mandátumhoz jutott a parlament 350 fős alsóházában, így nem szerezte meg az önálló kormányalakításhoz szükséges többséget.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Javier Lizón

Ajánlatott tett a spanyol konzervatív kormányfőjelölt a szocialistáknak

Négy helyett kétéves kormányzati ciklushoz kért támogatást Alberto Núnez-Feijóo, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) kormányfőjelöltje Pedro Sáncheztől, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárától szerdai madridi megbeszélésükön.

A jobboldali pártvezető a tanácskozást követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy két év múlva előre hozott választásokat írna ki, amennyiben a PSOE képviselők most tartózkodással segítik miniszterelnökké választását a parlamentben. Azonban mindkét fél beleegyezése esetén a kormányzati ciklus meghosszabbítható – tette hozzá.

A felvázolt rövidített ciklusban a kormányzás hat nagy – állami szintű –, a PP és a PSOE által is jóváhagyott egyezményen (paktumon) alapulna, amik alapvető spanyol belpolitikai problémákra kínálnának megoldást az alábbi területeken: demokratikus újjáépítés, jóléti állam, egészséges gazdaság, családpolitika, nemzeti vízügy és területi megállapodások.

Alberto Núnez-Feijóo hangsúlyozta: a javaslat a központi politikai hatalom megőrzése érdekében született, hogy a választásokon a legtöbb szavazatot nyert párt kormányozhasson, megakadályozva ezzel a függetlenségpárti erők befolyásának térnyerését. Mint mondta, a PSOE főtitkára a találkozón elutasította a javaslatot, mondván: „szívesebben állapodik meg a függetlenségi pártokkal”.

A PP elnöke hangsúlyozta: tovább folytatja a kapcsolatfelvételt a törvényhozás pártjaival, hogy megszerezze a megválasztásához szükséges parlamenti támogatást.

A spanyol parlament szeptember 26-án kezdődő, kétnapos ülésén tartja a miniszterelnök-választási vitát és szavazást.

VI. Fülöp spanyol király a múlt héten kérte fel a július végi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt elnökét a kormányfői tisztségre.

A PP elnöke saját pártjának 137 igen voksa mellett a Navarrai Népi Unió (UPN) és a Kanári-szigeteki Koalíció (CCa) egy-egy képviselőjének, valamint a VOX 33 fős frakciójának támogatására számíthat, ez összesen 172 szavazatot jelent.

A jelölt miniszterelnökké választásához a parlamenti szavazás első körében abszolút többségre, azaz a 350 fős törvényhozásban 176 támogató voksra van szükség. Ha második kört kell tartani, akkor már az egyszerű többség is elég.

Amennyiben a PP jelöltjét nem támogatja a törvényhozás, és más párt jelöltje sem kap bizalmat az előírt két hónapos határidőn belül, akkor 2024. január 14-én kerülhet sor újabb általános választásokra.

Az uralkodóval folytatott múlt heti megbeszélések során Alberto Núnez-Feijóo mellett Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő is jelezte kormányalakítási szándékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×