eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
LONDON, ENGLAND - JULY 17: (ONE MONTH FREE EDITORIAL USE; NO ARCHIVING) In this handout image provided by ITV, Conservative leadership candidates Rishi Sunak, Liz Truss, Kemi Badenoch, Tom Tugendhat and Penny Mordaunt with presenter Julie Etchingham during Britains Next Prime Minister: The ITV Debate at Riverside Studios on July 17, 2022 in London, England. At 7pm on Sunday 17th July Live on ITV, Julie Etchingham hosts an hour-long debate in London with the five Conservative Party leadership contenders, vying to become Britains Prime Minister. All five candidates have agreed to take part and over the course of the 60-minute programme, they will debate with each other in response to questions put by the host. Taking place on the eve of the next round of voting, Rishi Sunak, Penny Mordaunt, Liz Truss, Tom Tugendhat, and Kemi Badenoch will debate the issues dominating the campaign. Each candidate will have the opportunity to make a closing statement. ITV is the UKs biggest commercial broadcaster and the program
Nyitókép: Handout / Getty

Kedd estére már csak három tory marad versenyben Boris Johnson székéért

Már csak öt jelölt áll talpon a brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyében. A lemondott Boris Johnson helyére pályázók vasárnap este újabb televíziós vitában csaptak össze. A vezető jelölt „leszocialistázta” egyik riválisát.

Hiába voltak egy csapatban, ahogy ilyenkor lenni szokott, előkerült a politikai fekete mágia eszköztára a brit toryk vezetőválasztási csatájában. A múlt héten az egyik meglepetésjelöltet, az ismeretlen, de ennek ellenére népszerű Penny Mordauntot vádolta meg hazudozással Liz Truss külügyminiszter csapata.

Vasárnap Truss is kapott, Rishi Sunak pénzügyminisztertől, a Johnson-örökösödési háború eddigi éllovasától. Kihasználva a pénzügyekben való helyzeti előnyét, közölte: „persze, hogy szeretném azt mondani, hogy a megélhetési válság közepette adót csökkentek... de tudják mit? Truss valamit a semmiért gazdaságpolitikája nem konzervativizmus, hanem szocializmus”.

Előzőleg Truss azzal ment neki, hogy „70 éve a legmagasabb szintre emelte az adókat. Ebből pedig nem lehet gazdasági növekedést csinálni.” Sőt, azzal vádolta meg Sunakot, hogy recesszióba viszi az országot.

Truss azt is bedobta, hogy megmutatta, mit tud csinálni a brexittel (bár korábban ellene kampányolt), a kereskedelemmel és Ukrajna kérdésében. Nagy-Britannia legjobb napjai még előttünk állnak – tette hozzá. És azt is, hogy ha megválasztják,

a G20-as csúcson hajlandó szemtől szembe találkozni Putyin orosz elnökkel.

Ők ketten, továbbá Mordaunt, Tom Tugendhat parlamenti külügyi bizottsági elnök – Roman Abramovics egykori Chelsea-tulajdonos brit nemezise –, valamint Kemi Badenoch egykori önkormányzati és esélyegyenlőségi miniszter az ITV vasárnap esti adásában estek egymásnak, bár a fő célpont az indiai származása ellenére „úrifiúnak” és így a néptől távolinak tartott Sunak volt.

Mordaunt, aki csak a múlt héten szállt be a versenybe, megpróbálta magát a nép barátjának számító kívülállóként bemutatni. „Bárcsak kevésbé rólunk és inkább önökről szólt volna ez az este. Tudom, hogy nehézségeik vannak ezekben a bizonytalan időkben” – mondta, majd jelezte, hogy a politikai bizonytalanságra az a legjobb gyógyír, ha őt választják pártvezérnek és így miniszterelnöknek.

Igen, de – sugallta Sunak – ez a jelölt megszegné az aranyszabályt, azaz az ígéretet, hogy nem adósságból finanszírozza a költségvetést.

A konzervatív berkekben otthonos Telegraph szerint

ami hiányzott a vitából, az a karizma volt.

És hogy ki szerepelt a legjobban? Megintcsak a Telegraph idézett egy felmérést. Ezer megkérdezett 24 százaléka Sunakot hozta ki győztesnek, őt követte 19 százalékkal Tugendhat külügyi bizottsági elnök, Penny Mordaunt 17 százalékkal és Liz Truss 15 százalékkal. A sort Kemi Badenoch zárta 12 százalékkal – viszont épp ő volt az, aki hajlandó lenne szakítani a nettó 0 széndioxid-kibocsátással, azzal a jelszóval, hogy semmi olyan nem fogad el, ami csőbe vihetné Nagy-Britanniát.

A konzervatív parlamenti képviselők hétfőn és kedden is szavaznak, így 1-1 jelölt esik ki a versenyből, és kedd estére már csak hárman maradnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×