eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az asszisztens kiveszi a hűtőszekrényből az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát Kiss Csaba kótaji háziorvosi rendelőjébe 2021. március 19-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Csak részben áll le Szlovákia az AstraZeneca-oltás alkalmazásával

Részletesen megindokolta az egészségügyi tárca a változást.

Szlovákia felfüggesztette az AstraZeneca vakcina használatát azoknál a személyeknél, akik még az első oltásra várnak.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, jelenleg azokat oltják az AstraZeneca vakcinájával, akiknek a második oltás esedékes, az első oltásra nem használják ezt a vakcinát.

A döntést azután hozták meg, hogy pénteken az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet közölte, összefüggés lehet az AstraZeneca vakcinája és annak a 47 éves szlovákiai nőnek halála között, aki az oltás után vesztette életét. A nő a brit-svéd gyógyszergyártó Vaxzevria nevű vakcináját kapta meg. Trombózis következtében vesztette életét, ami ezen vakcina ritka mellékhatásai közé tartozik. A nőnél a boncoláskor végzett genetikai vizsgálat eredménye véralvadási rendellenességet mutatott. A Gyógyszerellenőrzési Intézet szerint a trombózisra való genetikai hajlam és az oltás vérrögképződést előidéző mellékhatása közt összefüggés lehet.

„Az egészségügyi minisztérium több lehetőséget is számításba vesz a jövőbeni eljárás során. Összesítjük a szakértői álláspontokat, és ebből kiindulva fogunk tájékoztatni” – közölte még kedden este az vakcinával való oltás felfüggesztésével kapcsolatban Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

Tomáš Szalay, a Pozsony megyei önkormányzat egészségügyi osztályának igazgatója arra számít, hogy más vakcinákkal oltják be a jelentkezőket.

„Elegendő oltóanyagunk van az AstraZenecából, ami a második adagot illeti, el tudjuk látni velük az embereket.

A fiataloknak inkább adjunk Pfizert! Az AstraZeneca az idősebbeknél fejti ki jobban a hatását”

– mondta Szalay.

Vladimír Lengvarský szakminiszter szerdán már azt mondta, hogy az AstraZenecával továbbra is számolnak az oltási stratégiában. A tárcavezető szerint a 47 éves nő halála csak mellékes ok volt, az AstraZenecával való oltásokat főleg azért állították le, mert nincs elég vakcina.

„Dolgozunk azon, hogy az érdeklődők szabadon választhassanak a vakcinák között, beleértve a nem regisztrált oltóanyagokat is” – fogalmazott Lengvarský, aki szerint ez a rendszer június elejétől beindulhat. Tervezik továbbá a háziorvosok bevonását is az oltásba, akik minden vakcinához hozzáférhetnek majd, kivéve a Pfizert.

Az AstraZeneca vakcina első adagját eddig több mint 440 ezren, a második adagot több mint 38 ezren kapták meg Szlovákiában. Az AstraZenecával való oltásra még több mint 170 ezren várnak. Azok,

akik erre a hétre kaptak időpontot az AstraZenecával történő oltásra, Pfizert fognak kapni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×