eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Járőröző rendőrök a prágai Károly hídon 2020. október 28-án. A koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt kijárási tilalom ezen a napon lépett életbe Csehországban. A kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyüket.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A hivatalok is nyögik a koronavírust Csehországban

Vasárnap háromezerrel volt kevesebb az igazolt fertőzések száma Csehországban, mint egy héttel korábban. Tegnap összesen 3608 újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami az utóbbi négy hét alatt a legalacsonyabb napi esetszám. A szigorú óvintézkedések november második felére hozhatják meg eredményüket.

Csehországban jelenleg mintegy 167 ezer igazolt fertőzöttet tartanak nyilván. A kórházakban kezeltek száma mérsékelten, 7779-re csökkent, közülük 1196 állapota súlyos. Ez utóbbi szám is alacsonyabb, mint korábban. Eddig 101, vasárnap elhunyt betegről tudnak a hatóságok, az eddig elhunyt Covid-19-betegek száma ezzel megközelíti az ötezret.

Jelenleg a Prágától délkeletre fekvő Pelhřimovi járásban a legrosszabb a járványhelyzet, ahol százezer lakosra 1169 fertőzött esik. Hasonlóak a mutatók a közép-morvaországi Vsetíni járásban, ahol 1097 fertőzött esik százezer lakosra. Prágában az utóbbi hetekben sokat javult a helyzet, és most 302 fertőzött esik százezer lakosra.

Az országban a múlt héten elrendelték, hogy minden idősotthon lakóját és az ott dolgozókat is alá kell vetni antigéntesztnek. A tesztelésnek múlt héten szerdán kellett volna elkezdődnie, a teszteket azonban

még mindig nem kapták meg az idősotthonok.

Csak azokban az intézetekben tudták elkezdeni a szűrést, melyek saját költségre megvásárolták a teszteket. Ezekből azonban nagyon kevés van az országban. „A kormányrendelet azt mondja, hogy a tesztelési folyamatnak el kell kezdődnie, de nem szabja meg konkrétan, hogy egy adott napig el kell végezni minden mintavételt” – magyarázta Jan Blatný egészségügyi miniszter.

A koronavírus nemcsak az egészségügyet teszi próbára, hanem más területeket is.

A hivatalok és közintézmények alkalmazottai között is sok a fertőzött, ezért csak korlátozva képesek ellátni a feladataikat. Akárcsak a bíróságok. Csak Prágában mintegy 70 bírónak kellett karanténban maradnia. Jaroslava Pokorná, a prágai városi bíróság elnöke elmondta, a létszámhiány miatt a múlt héten már döntésképtelen volt a szenátus.

Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, nagymértékben korlátozva van a szabad mozgás és a kereskedelem is. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények, éjjel pedig kijárási tilalom van érvényben. Jan Blatný egészségügyi miniszter vasárnap azt mondta, hogy a szigorú óvintézkedések november második felére hozhatják meg eredményüket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×