eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Titkolózott egy ápoló, gócponttá vált egy szlovákiai idősotthon

Egy idősotthon öt alkalmazottjánál és 42 lakójánál mutattak ki pozitív eredményt a koronavírus-tesztek a szlovákiai Bazin városában.

A fertőzést feltehetően az egyik ápoló terjesztette, aki eltitkolta, hogy korábban Olaszországban járt szabadságon. A rendőrség izolálta a gócponttá vált otthont a külvilágtól, azon belül pedig elkülönítették a fertőzött lakókat a többiektől.

A bazini idősotthon lakói közül hét személyt ápolnak a Pozsonyi Egyetemi Kórházban. Az egyik pácienst mesterségesen kell lélegeztetni, hárman stabilizált állapotban vannak, állandó orvosi megfigyelés alatt – tudatta a kórház szóvivője. A szóvivő elmondta, hogy ez az állapot bármikor megváltozhat, tekintettel a betegek előrehaladott korára.

A bazini idősotthon üzemeltetője Pozsony megye önkormányzata. Juraj Droba megyeelnök közölte, a személyzet tagjai közül azok, akik nem fertőződtek meg, a következő napokban nem mennek haza, ők is ott alszanak majd az épületben a bentlakókkal, akiket időközben elkülönítettek, mindegyikük külön szobát kapott. Marek Krajčí egészségügyi miniszter kijelentette, minden jel arra utal, már napokkal ezelőtt megjelentek egyeseknél a Covid-19 tipikus tünetei.

Bazin polgármestere válságstábot hívott össze.

Az épület köré védőzónát vontak, és korlátozzák a ki- és belépést a létesítménybe. Kedd reggeltől koronavírustesztnek vetik alá a városi rendőröket és a gondozói szolgálat, valamint a szocilás osztály alkalmazottait – mondta a polgármester.

Az esetre Igor Matovič miniszterelnök a facebookon reagált. Szlovákia újdonsült kormányfője ragaszkodik a lehető legszigorúbb szabályok betartásához, ami nemcsak politikai partnereit, hanem saját szavazótáborát is megosztja. Nem beszélve arról, mennyi bírálatot kap Matovič a kommunikációja miatt. A bazini idősek otthonában történt eset után azt kérdezte követőitől a Facebookon, hogy milyen büntetést érdemel az az ember, aki egy idősotthon lakóit gondozza, és eltitkolja, hogy Olaszországban volt kirándulni. Egyes követői bűncselekményt emlegetnek, mások lincselésre szólító felhívásnak tartják a miniszterelnök bejegyzését.

A bazini idősotthonban felfedezett gócponttal együtt 816-ra emelkedett a fertőzöttek száma Szlovákiában. A betegségből eddig 107 személy gyógyult ki, és 2 halálos áldozatot követelt a járvány. Az összes elvégzett teszt száma lassan eléri a 28 ezret.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×