INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

szlovákia

idősotthon

koronavírus

Titkolózott egy ápoló, gócponttá vált egy szlovákiai idősotthon

Titkolózott egy ápoló, gócponttá vált egy szlovákiai idősotthon

Egy idősotthon öt alkalmazottjánál és 42 lakójánál mutattak ki pozitív eredményt a koronavírus-tesztek a szlovákiai Bazin városában.

A fertőzést feltehetően az egyik ápoló terjesztette, aki eltitkolta, hogy korábban Olaszországban járt szabadságon. A rendőrség izolálta a gócponttá vált otthont a külvilágtól, azon belül pedig elkülönítették a fertőzött lakókat a többiektől.

A bazini idősotthon lakói közül hét személyt ápolnak a Pozsonyi Egyetemi Kórházban. Az egyik pácienst mesterségesen kell lélegeztetni, hárman stabilizált állapotban vannak, állandó orvosi megfigyelés alatt – tudatta a kórház szóvivője. A szóvivő elmondta, hogy ez az állapot bármikor megváltozhat, tekintettel a betegek előrehaladott korára.

A bazini idősotthon üzemeltetője Pozsony megye önkormányzata. Juraj Droba megyeelnök közölte, a személyzet tagjai közül azok, akik nem fertőződtek meg, a következő napokban nem mennek haza, ők is ott alszanak majd az épületben a bentlakókkal, akiket időközben elkülönítettek, mindegyikük külön szobát kapott. Marek Krajčí egészségügyi miniszter kijelentette, minden jel arra utal, már napokkal ezelőtt megjelentek egyeseknél a Covid-19 tipikus tünetei.

Bazin polgármestere válságstábot hívott össze.

Az épület köré védőzónát vontak, és korlátozzák a ki- és belépést a létesítménybe. Kedd reggeltől koronavírustesztnek vetik alá a városi rendőröket és a gondozói szolgálat, valamint a szocilás osztály alkalmazottait – mondta a polgármester.

Az esetre Igor Matovič miniszterelnök a facebookon reagált. Szlovákia újdonsült kormányfője ragaszkodik a lehető legszigorúbb szabályok betartásához, ami nemcsak politikai partnereit, hanem saját szavazótáborát is megosztja. Nem beszélve arról, mennyi bírálatot kap Matovič a kommunikációja miatt. A bazini idősek otthonában történt eset után azt kérdezte követőitől a Facebookon, hogy milyen büntetést érdemel az az ember, aki egy idősotthon lakóit gondozza, és eltitkolja, hogy Olaszországban volt kirándulni. Egyes követői bűncselekményt emlegetnek, mások lincselésre szólító felhívásnak tartják a miniszterelnök bejegyzését.

A bazini idősotthonban felfedezett gócponttal együtt 816-ra emelkedett a fertőzöttek száma Szlovákiában. A betegségből eddig 107 személy gyógyult ki, és 2 halálos áldozatot követelt a járvány. Az összes elvégzett teszt száma lassan eléri a 28 ezret.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018