eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pixabay

Készülőben az új vakcina, ezúttal a madárinfluenza ellen

Az mRNS-technológiának köszönhetően az oltóanyag fejlesztése már pár órával azután elkezdődhet, hogy szekvenálták a vírus DNS-ét.

Egy mRNS-alapú vakcinát fejlesztenek a H5N1-es madárinfluenza-vírus ellen, mely a nevével ellentétben nem csak a szárnyasokat érinti: átterjed ugyanis a szarvasmarhákra is, sőt, az Egyesült Államokban már legalább két ember megfertőződött vele - írja a Gizmodo cikke nymán a HVG.

A kísérleti készítmény ugyanazon elv alapján készül, mint a Covid-19-elleni mRNS-oltások is. A kutatók kiemelték, hogy

ezek a típusok gyorsabban kifejleszthetőbbek és egy adott vírustörzset is gyorsabban képesek célba venni a hagyományos oltóanyagoknál.

Scott Hensley, a Pennsylvaniai Egyetem orvostudományi karának vezető kutatója megjegyzi: míg 2009-ben, a H1N1-járvány idején nehéz volt vakcinákat gyártani, így csak a kezdeti hullámok után lettek elérhetőek, ma már néhány óra alatt meg lehet kezdeni a vakcina létrehozását - egy fertőzőképes vírustörzs szekvenálása után.

A Nature Communications folyóiratban közölt tanulmány arról számol be, hogy egereken és görényeken végzett kísérletek során a kutatók erős antitest-választ figyeltek meg, mely az oltás beadása után egy évig is kitartott. A vakcinázott, és később a H5N1-gyel megfertőzött állatok életben maradtak, szemben azokkal, amelyeket nem oltottak be, és amelyek közül mind elpusztult.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy az mRNS-alapú vakcina hatékonysága ugyanolyan volt, mint a hagyományos oltásé.

Mint írják, az egyelőre nem ismert, hogy mikor tesztelhetik a készítményt embereken is, de az Egyesült Államokban mérlegelik, a gazdákat beoltsák-e madárinfluenza elleni vakcinával, egyelőre a hagyományossal.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×